14 februari 2019, door Jan Gerard Gerrits

Cross-platform app development in 2019

Sinds het begin van app-ontwikkeling bestaan er platformen die het "Build Once, Deploy Many"-paradigma prediken. Veel platformen hebben sindsdien de revue gepasseerd. Hoe staat het anno 2019 met deze platformen? Jan Gerard schreef er een artikel over op Medium. Hieronder een speedread van 1 minuut.

Phonegap/Cordova
Een van de bekendste platformen uit de begintijd is Phonegap, later omgedoopt tot Cordova. Hiermee kunnen eenvoudig web-apps ontwikkeld worden met de mogelijkheid om native functionaliteit van het toestel aan te roepen. De prestaties van deze architectuur zijn ondermaats, zeker in vergelijking met de opkomst van nieuwe technieken hieronder beschreven. Zelfs de komst van Ionic als uitbreiding op Cordova kon het tij niet keren.

Xamarin
Een ander platform wat al sinds 2011 meedraait is Xamarin. In 2016 werd het overgenomen door Microsoft. Apps worden ontwikkeld in C#, de taal die gebruikt wordt in het Microsoft ecosysteem. Er is veel tooling beschikbaar, maar er is veel kennis nodig van de achterliggende platformen om native componenten te gebruiken. De prestaties van de apps zijn goed, maar voor het ontwikkelen van grafisch hoogstaande apps is Xamarin geen goede keuze.

React Native
In 2013 zag React Native op een interne hackathon bij Facebook het licht. In 2015 werd de software vrijgegeven voor de community en nam de populariteit in korte tijd enorm toe. Apps worden net als Cordova geschreven in Javascript, HTML en CSS, maar de onderliggende architectuur draagt zorg voor een goede performance door gebruik te maken van native elementen. Voor apps die veel interactiviteit vergen is React Native minder geschikt.

Flutter
Flutter is een snelgroeiende speler uit de stal van Google. Het platform werd voor het eerst uitgebracht in mei 2017. In de zomer van 2018 was Flutter al populairder dan Xamarin en React Native. In december 2018 werd de eerste officiële release uitgebracht, waardoor het vertrouwen in het platform een vogelvlucht neemt. Flutter staat nog in de kinderschoenen, maar heeft enorme potentie, en biedt voornamelijk voordeel op ontwikkelsnelheid en prestaties van de resulterende apps.

Progressive Web Apps
Last but not least: Progressive Web Apps (PWA) zijn bezig met een opmars. Het zijn geen apps zoals we die kennen, maar web-apps die in de browser op het toestel draaien. De afgelopen jaren is de ondersteuning voor deze techniek door browsers snel gegroeid, met Chrome als voorloper. Voordeel van PWA is dat het te linken is (via een URL), geen installatietijd vergt en weinig ruimte op het toestel inneemt.

Meer weten over de mogelijkheden? Lees het volledige artikel op Medium of kom een keer langs op de koffie!