8 mei 2019, door Jan Gerard Gerrits

De zeven belangrijkste aankondigingen tijdens Google I/O

Google I/O 2019 is vandaag begonnen en wij zijn er bij! Jan Gerard, Michael en Pepijn zijn live bij dit event in Mountain View California aanwezig. In Zwolle werd in bioscoop Pathé live meegekeken door meer dan 200 enthousiastelingen tijdens Google I/O Extended, georganiseerd door Move4Mobile.

Google I/O is het jaarlijkse developer-event van Google waar tijdens twee keynotes veel belangrijke aankondigingen worden gedaan over de diverse producten en services van Google. Welke aankondigingen waren verrassend en welke hiervan zijn voor Move4Mobile en zijn klanten van belang? Hieronder een overzicht. Meer weten over een van deze onderwerpen? De koffie staat klaar!

Search

Google’s missie: het organiseren van alle informatie en deze universeel toegankelijk en bruikbaar maken. Vooral dat laatste krijgt de laatste jaren steeds meer de nadruk. Websites kunnen in toenemende mate hun content gestructureerd aanleveren, zodat Google die informatie in het juiste formaat kan weergeven. Een voorbeeld wat tijdens de keynote genoemd werd: een “How To”. Als een gestructureerd stappenplan wordt aangeleverd bij Google, kan deze het als losse stappen in zogenaamde ‘cards’ weergeven in de zoekresultaten. Zo zijn er veel andere manieren om content gestructureerd bij Google aan te leveren. Deze wordt gebruikt in de zoekresultaten in de browser, maar ook door Google Assistant op je telefoon en de smart displays die hun opmars maken.

Foto

Flutter

Flutter is een snelgroeiend platform waarmee apps ontwikkeld kunnen worden voor iOS en Android vanuit een ’single codebase’. Deze week komt de Technical Preview beschikbaar waarmee apps ook naar de browser kunnen worden uitgerold. Hiermee worden de mobiele apps ook beschikbaar op desktop devices en smart displays. Dat biedt ontzettend veel potentie, maar voorzichtigheid is geboden: a) het betreft op dit moment nog slechts een preview en b) het is nog onduidelijk welke grenzen er zijn aan de mogelijkheden van Flutter voor web in vergelijking met bestaande, volwassen frameworks. Integratie met smart displays zal wel soepel verlopen, aangezien Google het hele ecosysteem beheert.

Security & Privacy

Belangrijk thema tijdens Google I/O dit jaar is security en privacy. In vrijwel alle producten en diensten is daar het laatste jaar flink in geïnvesteerd door Google. Zo zijn er voor gebruikers van Google diensten veel nieuwe opties toegevoegd om beter inzicht te krijgen in de data die je deelt. Een aantal services krijgt, net als Chrome, ook een incognito mode. Het Chrome-team gaat de komende tijd aan de slag om cookies in de browser veiliger te maken, en wordt het lastiger om als website browser fingerprinting toe te passen (en manier om gebruikers te tracken zonder dat de gebruiker daarvoor toestemming heeft verleend).

Met het ingaan van de AVG-regelgeving vorig jaar worden bedrijven verplicht goed om te gaan met data van gebruikers. Dit betekent ook dat gebruikers zelf meer in controle moeten en willen krijgen over hun gegevens. Move4Mobile hanteert hierin constant best-practices in het steeds veranderende privacy-landschap.

Afbeelding

Android Q

Android Q, waarvan de derde bètaversie nu beschikbaar is, heeft veel mooie nieuwe features, maar niet zozeer voor ontwikkelaars van applicaties. Zaken als Live Caption (het real-time ondertitelen van video’s), meer functies voor Digital Wellbeing, de genoemde zaken voor security en privacy en het (supersnel) offline uitvoeren van getrainde machine learning modellen brengen de gebruiker veel aan usability en performance, maar biedt de ontwikkelaar niet veel extra mogelijkheden. Wel is de tooling voor ontwikkelaars flink verbeterd.

Ondanks het debacle van Samsung vorige maand, met de ‘uitgestelde release’ van hun foldable phone door hardwareproblemen, werd er tijdens de keynote wel gesproken over een aantal nieuwe foldable phones van verschillende merken, die later dit jaar op de markt komen. Android Q biedt hier ondersteuning voor. Omdat deze schermen ‘opvouwbaar’ zijn, heb je als ontwikkelaar te maken met meerdere schermformaten op hetzelfde toestel. De kunst is om ervoor te zorgen dat het ‘opvouwen’ van de telefoon zorgt voor een soepele schermwisseling.

Afbeelding

Augmented Reality

Tijdens I/O hebben we een aantal mooie demonstraties van AR gezien. Tijdens de keynote zagen we dat een zoekopdracht naar ‘spierbuigingen’ een 3d-model toont in de browser. Dat model is vervolgens als AR-model in de fysieke wereld te plaatsen via de camera.

Een andere, zeer bruikbare toepassing van AR zit in de Google Maps app. Het lopen van een route brengt nogal eens wat frustraties met zich mee. Als de beweging niet snel genoeg is, is het voor Maps lastig de richting te bepalen. Met behulp van AR worden er grote pijlen geplaatst op de weg in de richting waar je naar toe moet.

Het terrein van Google I/O hangt bij wijze van demo ook vol met virtuele pijlen en borden om aan te geven waar welke activiteiten plaatsvinden. Heel leuk gedaan! Het gebruik van AR zal een grote vlucht nemen de komende jaren!

Google Assistant

Google timmert met Assistant ontzettend hard aan de weg. Siri is nooit echt een concurrent geweest, maar met de demonstraties van vandaag lijkt zelfs Alexa een mijlenverre achterstand te hebben. Nu Google Home ook Nederland hard aan het veroveren is, en de Nest Hub (voorheen Google Home Hub) binnenkort in Nederland beschikbaar is zal ook de smart display de huiskamers (en vooral keukens denken we) veroveren.

Het belangrijkste wat ons vandaag opviel was de demonstratie van het gebruik van Assistant, en vooral de snelheid waarmee acties gedaan konden worden. Door meer gebruik te maken van offline machine learning modellen reageert Assistant nu ontzettend snel. Dat in combinatie met continuous conversation maakt de assistant steeds meer bruikbaar in het dagelijks leven.


We kunnen er niet meer omheen: de digitale assistent. Op je telefoon, in je speaker, in je smart display, in je auto. Voice wordt een steeds belangrijker kanaal om gebruikers te bereiken en te bedienen. Er valt nog veel te leren en veel te onderzoeken, maar dat het eraan komt weten we zeker!

Foto

Artificial Intelligence

Op het gebied van machine learning en AI is Google al jarenlang een van de voorlopers. Het bijzondere van AI is dat de techniek soms jarenlang min of meer stilstaat, en dat het wachten is op een grote doorbraak. Dat was het geval met deep learning een aantal jaren geleden. Maar zo ook een aantal maanden geleden dat het Google gelukt is een spraakherkenningsmodel van 100GB heeft weten te comprimeren tot 0,5 GB, waardoor offline spraakherkenning mogelijk is, en dat werkt supersnel!

Er zijn nog veel nieuwe ontwikkelingen te noemen op dit gebied maar dat gaat te ver de diepte in. Drie jaar geleden tijdens Google I/O toen zei Sundar Pichai (CEO): “forget mobile first, from now on it’s AI first”. AI komt er aan. We kunnen en moeten gebruik maken van de mogelijkheden die het ons biedt. Die trein is niet te stoppen. Google en andere tech-reuzen bieden ons goede tooling om AI in te zetten. Het is aan ons om dat op een verantwoordelijke manier te doen. Google werkt hierin samen met een aantal gerenommeerde organisaties om regels op te stellen over hoe om te gaan met de ethische kant van AI, met het ‘bias’-probleem in AI en hoe AI beschikbaar te maken voor iedereen.

Google I/O Extended

Move4Mobile organiseerde dinsdag 7 mei voor de tweede keer Google I/O Extended in Pathé Zwolle. Meer dan 200 liefhebbers keken live mee met Google’s belangrijkste presentatie van het jaar, waarmee we tot een van de grootste livevertoningen ter wereld behoorden.
 Lees er meer over in ons blog!