4 september 2018, door Matthijs Klaver

Eenvoudig en snel tekst delen met ShareLens

Met de nieuwe app ShareLens hoef je nooit meer tekst over te typen, of je nu een url van het web of tekst uit een magazine wilt delen.

Herken je de dit? Je leest een artikel in een tijdschrift of krant met daarin een link naar een website. Als je deze wilt bekijken op je smartphone, moet je de link in zijn geheel overtypen. Collega Arwin ontwikkelde hier de app ShareLens voor, waarmee je via de camera van je smartphone tekst kunt scannen. Vervolgens wordt de gescande tekst zodanig gefilterd zodat losse webadressen herkend worden. Ook is het mogelijk om de tekst in zijn geheel te scannen, waardoor je bijvoorbeeld een adres kunt doorsturen.

Artificial Intelligence, Machine Learning en Flutter

Arwin was onder de indruk van de mogelijkheden van ML Kit, Google’s ontwikkelplatform voor Machine Learning en Artificial Intelligence. Ook Flutter, een platform van Google om met één taal apps te ontwikkelen voor zowel Android als iOS, sprak hem aan. Om deze technieken zelf toe te kunnen passen, zocht hij naar een specifiek gebruikersprobleem dat hij kon oplossen met een app.

Hoe werkt ShareLens?

ShareLens maakt gebruik van de camera van je smartphone. Met Optical Character Recognition (OCR) en ML Kit van Google wordt tekst in de gemaakte foto geanalyseerd en herkend. Door middel van slimme filtering worden url’s los weergegeven zodat ze direct geopend kunnen worden in de webbrowser.

Overige tekst die wordt herkend kan ook worden gedeeld bijvoorbeeld via WhatsApp of een andere app naar keuze. Om de app gebruiksvriendelijk te houden heeft Arwin een heldere interface met weinig afleiding ontworpen.

Al met al een handige app dus die ons tijd gaat besparen.


De app is nu te downloaden via de stores.