26 juli 2018, door Suzanne Hijink

Google deelt Assistant speaker uit aan medewerker van Move4Mobile

Zowel op kantoor als in de vrije tijd wordt veel tijd besteed aan de ontwikkeling van Google Assistant-apps door onze ontwikkelaars. Julian van ’t Veld, lid van de Google Assistant Developer Community verdiende met het ontwikkelen van zijn eerste Assistant app ‘Beer o’Clock’ een Google Home speaker die hij ontving van Google. Het hoge fun-gehalte van de app en de weergave op de featured-pagina zorgde ervoor dat de app in een paar dagen tijd opblies en zo al 10.000 unieke gebruikers behaalde!

De aanleiding? Julian werd uitgedaagd door collega Michael Schilling om in één dag een app te maken en daar is Beer o’Clock uit ontstaan. Beer o’Clock is de app die je vertelt of het een geschikt moment is om een biertje te drinken. Altijd handig om te weten, als je het gevoel van tijd kwijt bent bijvoorbeeld... De Beer o’Clock app is natuurlijk bedoeld voor de fun. 

Google Assistant-apps werken op een slimme speaker zoals Google Home, maar ook op de ingebouwde Google Assistant op Android-telefoons. Deze apps werken met (chat-)dialogen en voelen als een natuurlijk gesprek aan. Er is dus niet per se een telefoon nodig om dit type apps te gebruiken.

Hoe werkt Beer o’Clock?

De dialoog is opgebouwd uit een aantal vragen. Nadat de gebruiker vraagt of het al Beer o’Clock is, geeft Google Assistant hierop antwoord of stelt een vervolgvraag. Bijvoorbeeld: ‘Is het op dit moment weekend?’ Wanneer één of meerdere vragen zijn beantwoord, vertelt de Assistant je op een leuke manier of het al tijd is voor een alcoholische versnapering. Zo simpel werkt Beer o’Clock.

Een Google Assistant-app in één dag maken is niet helemaal realistisch, weet Julian nu. ‘Het ontwikkelen van een Voice Assistant app begint met een goed idee. Dit is ook de reden waarom het maken van zo’n app niet zomaar in één dag te doen is. Alleen het uitwerken van het idee neemt al veel tijd in beslag’, aldus Julian.

(In het Nederlands benader je de app momenteel met de naam Bier Klok.)

Foto

Google Assistant Developer Community Program

Het Google Assistant Developer Community Program, waar ook Julian bij aangesloten is, is er voor ontwikkelaars die affiniteit hebben met Assistant-apps en die van een uitdaging houden. Google stimuleert met dit programma de inzet van ontwikkelaars door middel van milestones en beloningen, dit komt de kwaliteit van de apps ten goede.

Eén van de milestones was om de app internationaal te lanceren, waarbij de app beschikbaar moest zijn in een tweede taal naast Engels. Julian wist deze milestone te behalen en zorgde ervoor dat de app ook beschikbaar kwam in het Nederlands. Door Google werd hij hiervoor beloond met een Google Home speaker.