Google Developer Days Europe

9 september 2017, door Michael Schilling

De learnings van de #GDDEurope

Op 5 & 6 september vonden in Krakow (Polen) voor het eerst de GDDEurope plaats. Een niet te missen event speciaal voor de diehard ontwikkelaar! Natuurlijk waren wij erbij! Graag delen we onze learnings van deze twee dagen met jou.

Wat zijn de Google Developer Days?

De GDDEurope zijn te vergelijken met het Google I/O event in Silicon Valley, waar Google zijn plannen voor de komende periode aankondigt. Aangezien er zich in Europa meer ontwikkelaars bevinden dan in Amerika en Canada bij elkaar, heeft Google de keuze gemaakt om een event speciaal voor ontwikkelaars in Europa te organiseren, de GDDEurope.


Tijdens dit tweedaagse event presenteerde Google de nieuwste producten en technieken die ontwikkelaars helpen om hoogwaardige apps te ontwikkelen waarbij groei en behoud van actieve gebruikers centraal staat. Doordat wij ook van de partij waren tijdens het Google I/O event in mei, waren niet alle onderwerpen nieuw voor ons. De meest interessante onderwerpen ten opzichte van het Google I/O event waren; Machine Learning, Internet of Things (IoT) en ARCore.

Foto

Machine learning en Google Assistant

Daar waar een aantal jaren geleden het thema bij Google ‘mobile first’ was, heeft er een verschuiving plaatsgevonden naar ‘AI first’. Door middel van artificial intelligence (AI) en machine learning wil Google intelligent gedrag van systemen beschikbaar maken voor de buitenwereld. Machine learning is op dit moment van essentieel belang voor Google en wordt al in veel producten van Google toegepast. Denk hierbij aan de steeds slimmer wordende Android-toestellen, het herkennen van objecten in foto’s, het automatisch vertalen van documenten, maar ook in Google Assistant.

De Google Assistant is inmiddels wel bij ons bekend. ‘Je eigen persoonlijke Google’. Hij helpt je met allerlei zaken en kan veel taken voor je uitvoeren. Hoe langer je de Assistent gebruikt, hoe beter hij je leert kennen. En dit bleek ook tijdens de keynote bij de indrukwekkende demo van Behshad Behzadi (Director of Conversational Search @ Google). Hij liet zien hoe je je persoonlijke assistent kan trainen, bijvoorbeeld door te zeggen wat je favoriete sportteam is. Vervolgens kan je jouw assistant vragen wat de uitslag van ‘jouw team’ is, en begrijpt Google Assistant wat je bedoelt.

Ook wij hebben al een aantal Assistant-apps gemaakt. Zo kunnen we bijvoorbeeld aan Google Home, waarin Assistent geïntegreerd zit, vragen wat de laatste code commit is geweest. Of bijvoorbeeld wat de status is van de laatste build. En een tweede Assistant-app maak het mogelijk om onze slagboom van de parkeerplaats te openen.

Op de planning staat het ontwikkelen van een ‘Bite Assistant’ app. Bite is ons interne systeem om vrijdags een snack te bestellen. Bite Assistant moet het mogelijk maken om je favoriete snack, in spraakvorm door te kunnen geven. Deze week is een student van Hogeschool Stenden aan deze opdracht begonnen.

Naast intelligentie via de Google Assistant biedt Google een serie voorgetrainde neurale netwerken aan die op basis van input die de gebruiker geeft beslissingen kan nemen. Google richt zich hierbij met name op de volgende gebieden:

  • Beeld: het herkennen van bijvoorbeeld eigenschappen van foto’s
  • Spraak: zet spraak om naar tekst.
  • Taal: bijvoorbeeld het bepalen van het sentiment aan de hand van een stuk tekst.
  • Vertaling: vertaal tekst naar meer dan 100 talen.
  • Video: o.a. het herkennen van objecten en/of fragmenten.

Tijdens het event is duidelijk geworden dat deze technieken zich ontzettend snel ontwikkelen en in veel gevallen goed bruikbaar zijn. De betrouwbaarheid van deze intelligente systemen neemt in razend tempo toe.

Move4Mobile heeft deze technieken reeds toegepast bij de oplossing voor Primagaz om de inhoud van een gasfles te kunnen meten. Lees hier meer over deze oplossing. Ook zien wij mogelijkheden om dit toe te passen in producten als POS (Point of Sale) kassa oplossingen (bijvoorbeeld door aankoopgedrag van klanten te voorspellen), of in de aansturing via Google Assistant (spraak) van bijvoorbeeld IoT apparaten. De mogelijkheden zijn eindeloos en wij kunnen stellen dat de techniek ver genoeg is om dit op een betrouwbare manier toe te passen.

Foto

Internet of Things: everything connected

Tegenwoordig zijn naast mensen, ook vaak ‘dingen’ verbonden met het internet. Denk aan machines, auto’s en bijvoorbeeld de thermostaat of afstandsbediening. Dit wordt ‘internet of things’ genoemd, afgekort IoT. De verwachting is dat het aantal IoT apparaten, in 2020 al, vijf tot zes keer groter zal zijn dan het aantal smartphones en computers samen!

Voor ontwikkelaars zijn verschillende IoT ontwikkel pakketten beschikbaar. Deze kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden in combinatie met de Google Assistant SDK. Hierdoor is het mogelijk om eenvoudig machine learning te integreren, bijvoorbeeld door via spraak de buitentemperatuur op te vragen aan je persoonlijke Google Assistant. Door middel van de Cloud IoT core kunnen miljoenen apparaten met elkaar verbonden worden en zijn de gegevens hiervan overal beschikbaar. Uiteraard beveiligd, zodat niemand anders toegang heeft. 

Daarnaast is API.AI geintegreerd. Hiermee is het mogelijk om machine learning te gebruiken zodat IoT apparaten kan worden geleerd wat een gebruiker zegt. Hiermee kunnen bijvoorbeeld voice-commando’s aangeleerd worden.

Foto

Augmented Reality voor Android met ARCore

Een van de verrassingen die we tegenkwamen op de GDDEurope was de introductie van ARCore, wat een tegenhanger lijkt van de ARKit van Apple. ARCore is een ontwikkelingskit waarmee augmented reality-applicaties gemaakt kunnen worden. Met behulp van ARCore is het mogelijk om Augmented Reality (AR), het toevoegen van realiteit aan de echt wereld, en Virtual Reality (VR) te combineren. Een voorbeeld hiervan is de Pokémon GO-game en sommige 3D-filters van Snapchat.
ARCore richt zicht op drie punten. Het eerste punt is de mogelijkheid om beweging bij te houden. De camera van een telefoon wordt gebruikt om punten in een ruimte te herkennen waardoor de positie van de camera wordt bepaald. Hierdoor kunnen virtueel geplaatste animaties op één plek blijven staan als je er met je toestel omheen beweegt. Het tweede punt is het begrijpen van de omgeving. Door de omgeving waarin je je bevindt te begrijpen, kunnen animaties erg realistisch op bijvoorbeeld de vloer of tafel worden geplaatst. Een ander punt waarop ARCore zicht richt is het inschatten van de hoeveelheid licht in de omgeving, zodat animaties op een realistische manier belicht worden.

Als wij kijken naar de toepasbaarheid van AR binnen onze projecten, dan zien wij hier zeker veel mogelijkheden voor de toekomst. De techniek is er klaar voor en ook beschikken wij over de kennis om oplossingen te kunnen bieden aan klanten op het gebied van AR.

Foto

Meer weten?

Ben je ook geïnteresseerd in de highlights van het I/O event? Lees dan hier ons verslag van ons bezoek aan Google I/O in Sillicon Valley afgelopen mei en je bent weer helemaal up-to-date wat betreft de plannen van Google voor de komende periode.