Google I/O 2017

25 mei 2017, door Jan Gerard

De 9 highlights van Google I/O

Afgelopen week vormde Silicon Valley weer het decor van het jaarlijkse Google I/O event. Er is slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor dit evenement, waar Google zijn plannen voor het komende jaar bespreekt. Move4Mobile hoorde bij de lucky few die tickets voor Google I/O wisten te bemachtigen. Graag delen wij de highlights van dit driedaagse event met jullie!

Wat is Google I/O?

Ieder jaar kondigt Google zijn plannen voor de komende periode aan tijdens het Google I/O event voor ontwikkelaars, dat plaatsvindt in het Shoreline Amphitheater in Mountain View, California, oftewel Silicon Valley. Drie dagen lang staan er lezingen op het programma vol interessante informatie voor software ontwikkelaars, waarbij je kunt kiezen tussen verschillende thema’s en tracks. De thema’s van 2017 waren Beyond Mobile, Building on Mobile, Grow & Earn en Platforms. De tracks waaruit gekozen kon worden: Accessibility, Ads, Android, Assistant, Cloud, Design, Firebase, IoT, Location & Maps, Machine Learning & AI, Misc, Mobile Web, Play, Search, VR. Keuze genoeg dus!

Foto

Exclusieve tickets voor drie Move4Mobile mannen!

Er zijn slechts 8000 tickets voor Google I/O beschikbaar; er wordt geloot wie een ticket krijgt. Move4Mobile wist via de officiële kanalen twee tickets te bemachtigen. Wegens goede contacten bij Google werd ons een derde ticket aangeboden door het Google developerteam. Daar wisten wij uiteraard wel raad mee!

Move4Mobile vaardigde dus drie teamleden af. Jan Gerard, oprichter en COO, focuste zich tijdens het event op Artificial Intelligence, machine learning en online payments. Met zijn mastergraad in AI is Jan Gerard binnen Move4Mobile constant bezig AI technieken in te zetten bij de ontwikkeling van software. Ook de toekomst van online betalingen is voor Move4Mobile heel belangrijk, gezien onze vele klanten uit de financiële en de e-commerce sector. Over deze onderwerpen slurpte Jan Gerard dus informatie op, die hij graag met jou deelt. 

Michael richtte zich tijdens Google I/O op webtechnologie en daarbinnen met name op Mobile Web en Firebase. Als full stack ontwikkelaar moet Michael goed op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen binnen de browser en API’s die Google en Chrome bieden om ontwikkeling, test en onderhoud van software te vereenvoudigen.

Android developer Wilco focuste op Android en Firebase. Wilco zoekt altijd naar technische verbeteringen op het gebied van app-development. Met zijn inzicht en skills kan hij goed beoordelen welke nieuwe technieken binnen Android en Google API’s geschikt zijn om te gebruiken bij Move4Mobile.

Foto

AI en Machine Learning zijn de toekomst

Vorig jaar kondigde Google al aan dat na mobile first nu AI first het credo gaat worden. Ook dit jaar droeg Google tijdens het hele event de boodschap uit dat AI en machine learning de toekomst zijn. Vrijwel ieder product waar Google aan werkt herbergt iets van AI in zich. Search, Photos, Lens, Translate en Assistent: al deze producten worden snel groter, beter en gemakkelijker in gebruik door AI en machine learning. We zoomen graag op een aantal producten in: 

AI en Google Lens: scan en herken

Een van de meest in het oog springende producten is Google Lens. Met deze techniek wordt de camera van het toestel gebruikt, niet alleen om te zien wat de gebruiker ziet, maar om ook te begrijpen wat de gebruiker ziet. Als Google begrijpt wat de gebruiker ziet, kan het daarop ook een actie uitzetten of uitvoeren. Een voorbeeld: de gebruiker maakt een foto van de onderkant van de Wi-Fi-router - waar de netwerknaam en het wachtwoord staan - en Google voegt het netwerk automatisch toe.

Move4Mobile heeft een aantal opdrachtgevers die op zoek zijn naar een zogenaamde 'scan en herken'-oplossing: het automatisch omzetten van een afbeelding naar tekst (OCR) en vervolgens het inhoudelijk analyseren van deze tekst. Google Lens wordt in eerste instantie aangeboden als app maar de verwachting is dat dit ook via een API beschikbaar wordt gesteld door Google, waardoor externe partijen er ook mee aan de slag kunnen. Dat zou voor Move4Mobile een welkome aanvulling zijn op de bestaande diensten die we nu leveren op dit gebied! 

Tensor Processing Units: what’s in it for you?

Google ontwikkelde nieuwe hardware: Tensor Processing Units (TPU's). Deze zeer snelle processoren zijn bedoeld voor het trainen en uitvoeren van neurale netwerken. Op korte termijn zullen clusters van deze hardware aangeboden worden via Google Cloud TPU's. Zo komt die massale rekenkracht ook beschikbaar voor de 'gewone' ontwikkelaar met gelimiteerd budget. Dit biedt ook mogelijkheden voor Move4Mobile. 

Wij worden namelijk steeds vaker gevraagd naar de mogelijkheden van AI en machine learning. Daar zijn we heel realistisch in: in veel gevallen is het niet zaligmakend. Maar soms is AI wel heel goed bruikbaar. Dat beoordelen we per situatie, want het gaat altijd om maatwerk. Wij hebben twee werknemers met een academische achtergrond in AI in dienst, die samen naar mogelijke oplossingen met technieken uit de AI zoeken. Inmiddels hebben we een aantal systemen ontwikkeld met technieken uit AI en machine learning. Het feit dat Google de rekenkracht die nodig is voor het trainen van neurale netwerken beschikbaar stelt aan een breder publiek, geeft ons meer mogelijkheden om AI op een kostenefficiënte manier in te zetten voor onze opdrachtgevers.

Google Assistent: je persoonlijke Google

De Google Assistent is 'je eigen, persoonlijke Google'. Hij helpt je met allerlei zaken en kan veel taken voor je uitvoeren. Hoe langer je de Assistent gebruikt, hoe beter hij je leert kennen. Op dit moment is de Assistent slechts beschikbaar in Google Home en in Google Pixel. Maar we zullen hem het komend jaar veel vaker gaan tegenkomen, want de Assistent wordt nu ook uitgerold naar iPhone. Daarnaast is de Google Assistent SDK uitgerold waardoor de Assistent een koppeling krijgt naar veel alledaagse apparatuur. 

Actions on Google

Gerelateerd aan Google Assistent zijn de Actions on Google. Dat betekent dat third party's kunnen integreren met de Google Assistent. Tijdens Google I/O werd een live demo gegeven van een food order met slimme interactie, tot en met de betaling. Google is op zoek naar goede ideeën en initiatieven voor Actions on Google en heeft daarvoor een wedstrijd uitgeschreven. Meedoen kan via de action site van Google.

Slimme speaker Google Home

Google Home is de slimme speaker van Google die de Google Assistent in zich herbergt. Interessante nieuwe features voor Google Home zijn handsfree bellen (gratis bellen naar alle nummers in de VS), integratie met Spotify en visual responses. Daarbij praat Google Home met al je apparaten. Door spraakcommando's kun je content opvragen op je telefoon, tablet of televisie. Officieel is Google’s slimme speaker nog niet in Nederland te koop. Maar alle deelnemers aan Google I/O kregen een exemplaar mee naar huis. Wij kunnen er dus mee aan de slag! Ben jij ook nieuwsgierig? Kom dan gerust eens bij ons langs.

Firebase wordt nog verder uitgebreid

Firebase, ooit gemaakt voor frontend ontwikkelaars die zonder teveel gedoe een app wilden ontwikkelen, is sinds de overname door Google in 2014 aanzienlijk gegroeid. Met zijn mogelijkheden voor storage, authentication, hosting, analytics, cloud messaging en vooral de cloud database, was Firebase al een zeer uitgebreid product. Maar tijdens Google I/O werd wederom een flink aantal nieuwe services aangekondigd. We sommen ze hier kort voor je op; binnenkort volgt een meer technisch blog waarin Michael meer de diepte in zal  gaan. 

Er staan development-gerelateerde toevoegingen op de planning die het voor Move4Mobile mogelijk maken om sneller apps te kunnen ontwikkelen en moderne functionaliteiten aan te bieden:

• Phone Number Auth. Hiermee kunnen gebruikers zich aanmelden en authenticeren via SMS;
• Firebase Functions. Hiermee kunnen we business logica toevoegen aan apps. Denk aan het versturen van een bedankmail voor nieuwe gebruikers of een pushbericht na een interessante gebeurtenis. Ook maakt Functions het mogelijk om afbeeldingen te verkleinen en machine learning toe te passen op geüploade foto’s.

Daarnaast komen er drie nieuwe toepassingen in Firebase die zich focussen op het waarborgen van de kwaliteit van je app. Move4Mobile zal deze ook gaan inzetten om snelle, goed functionerende apps te ontwikkelen die op meerdere toestellen getest zijn:

• Performance Monitoring. Dit meet automatisch de performance van de app, zoals de opstarttijd en de snelheid. 
• Crash Reporting. Dit helpt de ontwikkelaar om bijvoorbeeld software bugs op te sporen. 
• Test Lab. Door je Android app te uploaden naar het Firebase Test Lab kun je hem laten testen op echte toestellen.

Foto

Veel veranderingen met Android O

Voor de eindgebruikers van Android lijkt er in de nieuwe versie van Android O niet zo veel veranderd. Maar onder de motorkap is van alles gebeurd! Android O start twee keer zo snel op als zijn voorgangers. Ook starten apps sneller op door optimalisaties in het besturingssysteem. Daarnaast wordt tekstselectie slimmer en komt autofill (het automatisch invullen van formulieren zoals we dat kennen van web) nu ook naar apps.

Ook voor ontwikkelaars verandert er veel vanaf Android O. Een korte opsomming:
• de tooling ondersteunt Kotlin, een nieuwe, efficiëntere programmeertaal;
• het toevoegen van nieuwe lettertypes wordt heel eenvoudig;
• app icons worden adaptief, waardoor ze beter passen bij de launcher van de gebruiker;
• de mogelijkheden voor notificaties zijn uitgebreid;
• Instant Apps worden nu officieel ondersteund. 

Meer over Android O en de technische mogelijkheden en vernieuwingen lees je binnenkort in een (meer technisch) blog.

Foto

Android Go: de lite-versie van Android

Android heeft inmiddels meer dan 2 miljard (maandelijks) actieve gebruikers. Dat is een fantastisch resultaat. Om verder te groeien, moet Android ook de doelgroep kunnen bereiken die minder te besteden heeft en die meer low-end toestellen gebruiken. Voor die toestellen wordt Android Go uitgebracht: een lite versie van Android. App-ontwikkelaars krijgen nu ook de mogelijkheid om lite-versies van hun apps aan te bieden bij de Play Store. Deze apps moeten minder groot zijn en minder eisen van de hardware van het toestel. Dit is een hele interessante ontwikkeling voor Move4Mobile. Wij hebben een aantal klanten in Zuid-Amerika waar consumentenapps voor ontwikkeld zijn. Deze nieuwe functionaliteit geeft ons de kans om de apps voor een nog breder publiek beschikbaar te maken!

Virtual / Augmented Reality

Ook in Virtual en Augmented Reality zet Google verdere stappen. Vorig jaar werd Daydream aangekondigd: een VR-platform voor je smartphone. Door je telefoon in een speciale bril te stoppen kon een virtuele wereld worden gecreëerd. Dit jaar kondigde Google een nieuwe VR-bril aan waarbij het toevoegen van je telefoon niet meer nodig is. 

Op het gebied van Augmented Reality introduceerde Google het Visual Positioning System (VPS). Hiermee wordt indoor navigatie een stuk eenvoudiger en erg betrouwbaar gemaakt, namelijk op basis van camerabeeld. Move4Mobile schreef twee jaar geleden al een blog over het gebruik van beacons voor navigatiedoeleinden. We waren toen niet erg enthousiast over het resultaat. Maar VPS ziet er veelbelovend uit. Deze nieuwe feature gaan we in de gaten houden!

Move4Mobile is al een aantal jaren bezig met VR en AR. Dat begon een aantal jaren geleden met Google Glass. Commercieel gezien was dat geen succes voor Google, maar het maakte wel de weg vrij voor nieuwe initiatieven. We hebben altijd een aantal stagiairs in dienst die aan het werk zijn met Oculus Rift, HTC Vive en Microsoft Hololens. Samen met hen zijn we op zoek naar de (on)mogelijkheden van deze nieuwe technieken en proberen we kansen te ontdekken voor onze opdrachtgevers. Nieuwsgierig? We vertellen je er graag meer over!

Inspiratie kun je nooit teveel hebben

Ben je geïnspireerd door de highlights van Google I/O? Dan ben je misschien ook wel nieuwsgierig naar de hoogtepunten van The Next Web, het tech event dat tegelijk met Google I/O plaatsvond in Amsterdam. Ook hier waren twee afgevaardigden van Move4Mobile aanwezig. Lees hun verslag in onze blog over The Next Web.

Foto