8 mei 2018, door Jan Gerard Gerrits

De highlights van Google I/O 2018

Google kondigde op I/O 2018 veel mooie nieuwe producten en features aan. Wij delen graag de meest interessante aankondigingen die Google deed tijdens de keynote met jullie.

Google I/O 2018

Vandaag (8 mei) was het zover. De jaarlijkse keynote van Google tijdens het Google I/O event in Mountain View, California. Terwijl er bijna tweehonderd geïnteresseerden keken naar de keynote vanuit Pathé bioscoop in Zwolle bij het door Move4Mobile georganiseerde Google I/O Extended, waren drie collega's van Move4Mobile live bij de keynotes in het Shoreline Amfitheatre in Mountain View. Google kondigde veel mooie nieuwe producten en features aan. Hieronder een overzicht van de aankondigingen.

Foto

Android P

Zoals verwacht werd de nieuwe versie van Android aangekondigd, genaamd Android P. Het belangrijkste thema van deze update is personalisatie en iets wat Google Digital Wellbeing noemt. Omdat veel mensen moeite hebben hun screen time te beperken, helpt Android P de gebruiker door meer inzicht te geven in het smartphonegebruik en geeft tips en hints om die tijd efficiënt te gebruiken.
Google kondige twee belangrijke nieuwe features aan die in mobile apps gebruikt kunnen worden. App Actions en Slices.
 

App Actions

Ontwikkelaars krijgen de mogelijkheid om op een eenvoudige manier actions toe te voegen aan apps. Deze actions maken het mogelijk om naast content bij Google aan te bieden, ook de bijbehorende actie er bij te geven. Neem bijvoorbeeld een reisplanner app: wanneer je via Google Search of via Google Assistant vraagt: wat is de prijs van een enkele reis tussen Zwolle en Amsterdam, dan kan Google daarbij direct een actiebutton plaatsen: "Koop ticket", waarna je direct in de app komt om het betreffende kaartje te kopen. 
 

Slices

App slices biedt apps de mogelijkheid om onderdelen van je mobile app aan te bieden aan Google Search of Google Assistant. Anders dan de hiervoor genoemde App Action (een actieknop) kan de ontwikkelaar met een Slice direct bepaalde functionaliteit van de app ontsluiten naar andere platformen. Als we de reisplanner weer als voorbeeld nemen: we zouden het plannen van de reis als een Slice kunnen aanbieden, en het kopen van een kaartje als een andere Slice.

Foto

Google Assistant

Een van de belangrijkste thema's van Google I/O dit jaar is Google Assistant. Op dit moment is Assistant al beschikbaar op 500 miljoen apparaten wereldwijd. Ook zijn er al meer dan 5.000 apparaten te bedienen door gebruik te maken van Assistant. Vandaag zijn er een aantal belangrijke zaken gepresenteerd. Een overzicht:

Beschikbaarheid

Google Home (de slimme speaker van Google die gebruik maakt van Assistant) zal later dit jaar in Nederland beschikbaar komen, en ook de Nederlandse taal ondersteunen. Goed nieuws dus.

Context

Het belangrijkste bij het gebruik van een personal assistant is de notie van context. Als je een conversatie aangaat met je assistant, dan wil je dat het gesprek verloopt op een manier zoals je die ook met een persoon zou hebben. Twee belangrijke updates werden tijdens de keynote gedemonstreerd. Het is niet meer nodig om voor iedere vraag 'OK Google' of 'Hey Google' uit te spreken. Als de conversatie is gestart, onthoudt Assistant de context van het gesprek. Het klinkt logisch, maar dat was tot op heden nog niet mogelijk. Daarnaast is het nu mogelijk om met een enkele zin meerdere vragen te stellen. Bijvoorbeeld: "Please turn off the lights in the kitchen and the living room" of, "What is the weather like in Zwolle and Amsterdam?". Tijdens de sessies die we de komende dagen zullen volgen krijgen we veel tips & tricks om een zo natuurlijk mogelijk conversatie aan te gaan met de gebruiker.

Google Duplex

Een van de meest verrassende demonstraties vandaag was die van Google Duplex. Google beschrijft het zelf als een AI-systeem dat taken kan uitvoeren door gebruik te maken van een telefoongesprek. In de demo werd Google Assistant gebruikt om een afspraak bij de kapper te boeken. De gebruiker vraagt aan Assistant: "Please book me a women's haircut next Tuesday". Google belt vervolgens naar de kapper. Er ontstaat een zeer realistische conversatie tussen Google en de kapsalon waarin er meerdere tijden worden voorgesteld, waar Google min of meer onderhandelt om een goed tijdslot te vinden dat past voor de gebruiker. Het was verbazingwekkend om te horen hoe goed de spraaksynthese was, en hoe realistisch de vragen gesteld werden, en uitgesproken werden.

Meer info over Google Duplex is hier te vinden.

Wanneer deze feature publiek beschikbaar wordt gemaakt is niet bekend gemaakt. Het biedt in ieder geval ontzettend veel mogelijkheden om de gebruiker te ontlasten met dagelijkse taken.

Smart Displays

Een van de problemen van een personal assistant is dat je niet altijd alles via spraak wilt doen. Vanaf juli komen er betaalbare smart diplays beschikbaar van diverse fabrikanten om in huis te gebruiken. Als voorbeeld werd genoemd een smart display in de keuken, waarbij je aan Assistant vraagt om een recept, en de instructies zichtbaar worden op het scherm.

Afbeelding

Google Maps

Google Maps krijgt een update waarbij het voor gebruikers eenvoudiger wordt te navigeren door gebruik te maken van de camera van de telefoon. Maps herkent gebouwen en andere 'visual landmarks' om een beter positiebepaling te doen.

Daarnaast zal Maps nog betere aanbevelingen doen wanneer de gebruiker zoekt naar locaties en bedrijven. Het wordt voor bedrijven steeds belangrijker om hun bedrijf goed te promoten op Google Maps, en volledig gebruik te maken van alle mogelijkheden die Maps op dit moment biedt. Uiteraard kan Move4Mobile hierin ondersteunen!

Foto

Machine Learning

Vorig jaar heeft Google aangekondigd niet langer 'mobile first' maar 'AI first' te worden. Dat hebben ze het afgelopen jaar waargemaakt, en ook tijdens de keynote kregen Artificial Intelligence en Machine Learning weer veel aandacht. Technieken uit deze vakgebieden worden toegepast in praktisch alle producten en diensten van Google. Veelal in het kader van het doen van voorspellingen, om de gebruiker beter van dienst te kunnen zijn.

Om ontwikkelaars nog beter te ondersteunen, heeft Google ML Kit uitgebracht onder de vlag van Firebase. Met deze tooling kan er op een eenvoudige manier op een telefoon gebruik gemaakt worden van Machine Learning. In deze eerste release wordt de mogelijkheid geboden om herkenning van tekst, gezichten en barcodes te doen. Tevens biedt het de mogelijkheid om 'image labeling' te doen. Met deze techniek kunnen afbeeldingen gecategoriseerd worden op basis van hun inhoud. Met 'landmark detection' kan ML Kit bijvoorbeeld een 'bridge' in een foto ontdekken. Dat kan allemaal offline, op het toestel voor een supersnelle ervaring. Als de gebruiker meer detail wil, bijvoorbeeld "de Golden Gate bridge" in plaats van "bridge", dan kan er gebruikt gemaakt worden van de Google Cloud, die veel nauwkeuriger kan categoriseren.

Erg veelbelovende technieken! Op korte termijn worden er nog meer mogelijkheden toegevoegd aan ML Kit, en we houden dit met grote interesse in de gaten! 

Foto

We hebben weer veel nieuwe inspiratie mogen opdoen vandaag. De rest van de week gaan Michael, Ronan en Jan Gerard veel talks, sessions, code labs en meetups bezoeken op het driedaagse event in Mountain View. We hopen met veel kennis thuis te komen die we volop kunnen inzetten bij Move4Mobile!