5 juni 2018, door Matthijs Klaver

Vier aankondigingen van Apple WWDC18 waar wij enthousiast van worden

De jaarlijkse softwarepresentatie van Apple, World Wide Developers Conference (WWDC), is weer achter de rug. Dit jaar werden er een aantal belangrijke features aangekondigd. Wat betekent dit voor ons als ontwikkelaars? En waar worden wij nou écht blij van? Wij zetten het voor je op een rij.

Apps voor iOS en MacOS

Apple werkt hard aan een integratie tussen apps voor iOS (iPhone / iPad) en macOS (MacBook / iMac). Hoewel het nog om een vooraankondiging gaat is dit een interessante ontwikkeling. Momenteel is het namelijk niet mogelijk om apps die voor de iPhone of iPad ontwikkeld zijn te gebruiken op een Mac. 

Afbeelding

iPads en iPhones zijn enorm handzame en mobiele apparaten, maar achter een bureau is het prettiger om met je muis en toetsenbord te kunnen werken. Op dit moment betekent dat echter dat je op je laptop of desktop andere software gebruikt dan op je mobiele apparaat.

Dit komt doordat tijdens het ontwikkelen van apps voor iOS en macOS nu nog gebruik wordt gemaakt van twee verschillende frameworks. AppKit voor macOS en UIKit voor iOS. Apple werkt eraan om elementen van het UIKit-framework beschikbaar te maken voor de apps op de Mac. Dit houdt dus in dat als er bijvoorbeeld een iPad-app ontworpen en ontwikkeld is, deze eenvoudig kan worden omgezet naar een app voor macOS. Dit scheelt enorm in ontwikkelingskosten en zorgt ervoor dat gebruikers maar één keer gewend hoeven te raken aan de app. 

Een verdere implicatie van deze aankondiging is dat Apple in de toekomst misschien wel één apparaat op de markt brengt, dat een samensmelting is tussen tablet en laptop. Denk bijvoorbeeld aan de Surface-lijn van Microsoft. Het scherm is samengeklikt met het toetsenbord als traditionele laptop met muis te gebruiken, of losgeklikt als tablet met een touchscreen.

Apple zelf zal dit jaar de eerste iOS-apps beschikbaar maken voor de Mac. De software waar ook onze ontwikkelaars mee aan de slag kunnen, zal beschikbaar worden in 2019.

Afbeelding

Siri Shortcuts

Een langverwachte feature van Apple was het openstellen van Siri, de persoonlijke assistent op iPhones en iPads. Tijdens de Keynote werd Siri Shortcuts aangekondigd. Dit is een manier waarmee in apps kleine taakjes kunnen worden toegevoegd aan Siri, zodat deze taken met je stem of een snelkoppeling op je lockscreen te bedienen zijn.

Een voorbeeld: je zoekt elke ochtend de treintijden richting Zwolle op. Hiervoor open je elke keer de app van NS, voer je je eindbestemming en aankomsttijd in, en filter je zelf door de resultaten. Siri kan nu proactief voorstellen om deze specifieke actie toe te voegen als stemcommando, bijvoorbeeld “Hey Siri, check mijn treintijden”. Je krijgt dan van Siri, uitgesproken, jouw treintijden richting Zwolle geserveerd. Bovendien kan deze actie ook als snelkoppeling op je lockscreen verschijnen, alleen op de dagen waarop jij werkt en tijden waarop je regelmatig de treintijden checkt.

Shortcuts kunnen vervolgens ook gekoppeld worden. Stel dat je niet alleen voordat je vertrekt je treintijden checkt, maar ook de lampen in je huis wilt uitschakelen en een overzicht van het weer van die dag wilt hebben. Je kunt zelf strings van acties koppelen om je leven slim in te richten, precies zoals je het zelf wilt hebben.

Voor ons als ontwikkelaars biedt dit mogelijkheden om onze app buiten het scherm om te kunnen laten functioneren. Het openen van een app is dus niet meer de enige manier om informatie te zoeken of taken te verrichten.

Met Shortcuts heeft Siri een (over datum) stap gezet richting een volledig conversational assistant. Het einddoel is dus het opbouwen van volledige conversatieflows, waarbij er niet eenmalig om een respons van Siri wordt gevraagd, maar waarbij er een dialoog tussen de gebruiker en de slimme assistent ontstaat.

Google staat met Google Assistant een aantal enorme stappen voor op Apple en het is de vraag of dit gat ooit kan worden gedicht door Apple. Wij hopen van wel, maar houden ons hart vast...

Screen Time

Een interessante nieuwe functie binnen iOS 12 is Screen Time. Hiermee heb je als gebruiker toegang tot een duidelijk overzicht van de hoeveelheid tijd die je binnen apps spendeert.

Op basis van deze informatie geeft Screen Time je advies om een timer voor bepaalde apps in te stellen. Zo krijg je bijvoorbeeld een melding “Je tijd is bijna om! Je kunt Instagram nog 5 minuten gebruiken”. Een verademing voor ouders die restricties aan hun kind willen opleggen, door bijvoorbeeld overdag geen games toe te staan maar alleen toegang willen geven tot essentiële apps zoals Berichten en Telefoon.

Afbeelding

Opmerkelijk is dat Google tijdens I/O, vorige maand, een soortgelijke modus in Android P heeft gebouwd waarmee inzicht in tijdsgebruik van apps wordt gegeven. Zowel binnen Android als iOS komen deze features als geroepen. Ze haken in op een groeiend probleem, namelijk de ontzettende hoeveelheid aandacht die (social media) apps vragen.

De organisatie Time Well Spent is voorloper in deze discussie, met als doel de zogenoemde digital attention crisis terug te dringen. Hun (en onze) mening is dat het van belang is dat er bewustzijn heerst bij gebruikers over ingebouwde methodes die apps bewust “verslavend” maken, zoals in veel social media-apps met een advertentiemodel.

Opmerkelijk: Apple gebruikte tijdens de Keynote regelmatig Facebook en Instagram als voorbeelden van de meestgebruikte apps. Een subtiele sneer naar Facebook en haar dochterondernemingen, die bekend staan om de vele trucs die ze uithalen om je zo lang mogelijk binnen hun apps te houden.

Verdubbeling van de prestaties

Apple’s Senior Vice President van Software Engineering, Craig Federighi (beter bekend als Hair Force One), kondigde gisteren aan dat met de installatie van iOS 12 de prestaties van iPhones en iPads kunnen verdubbelen. Het meest bijzondere is wel dat iOS 12 kan worden geïnstalleerd op dezelfde apparaten die nu ook al iOS 11 ondersteunen. iPhone-bezitters vanaf het type 5s, een toestel uit 2013, kunnen dus straks gebruik maken van de verbeterde softwareversie. 

Om een idee te krijgen van wat nu precies de verbeteringen voor de gebruikers zullen zijn, gaf Federighi de volgende cijfers voor een iPhone 6s: In veel voorkomende bewerkingen starten apps tot 40% sneller, het toetsenbord kan tot 50% sneller geopend worden en het open swipen van het lockscreen om een foto te kunnen maken gaat tot 70% sneller worden.

Maar de grootste focus, een die alle iPhone-gebruikers kunnen waarderen, is dat Apple heeft gewerkt aan het optimaliseren van de prestaties wanneer iOS apparaten onder belasting staan. “Wanneer je de prestaties het meest nodig hebt, schittert iOS 12 het meest”, aldus Federighi.

Om het haperen op de iPhone en iPad te verhelpen optimaliseerde Apple iOS 12 ook de aansturing van de chip. Wanneer de nieuwe software detecteert dat je bijvoorbeeld scrollt of een app opstart, wordt het vermogen van de processor in een oogwenk opgevoerd tot de hoogste staat, waardoor snellere prestaties worden geleverd. Het vermogen wordt, wanneer er geen gebruik wordt gedetecteerd, net zo snel weer uitgeschakeld om de levensduur van de batterij te verlengen.

Wat deze update bijzonder maakt, is dat Apple niet alleen de bezitters van de nieuwste Apple hardware fêteert, maar ook bezitters van een 5 jaar oude iPhone (5s) laat profiteren van de verbeterde prestaties. Nog niet eerder werd zo’n groot bereik van iPhones en iPads ondersteund bij een nieuwe update. 

Het grote voordeel van iOS is wat ons betreft de enorme adoptie van de nieuwste software op toestellen. Hierdoor zijn nieuwe features binnen iOS ook direct door een grote groep te gebruiken, wat voor ons als ontwikkelaar interessant is. Op dit moment gebruikt meer dan 80% van de iPhones en iPads iOS 11 (bron: Apple), op dit moment de nieuwste versie. Daarentegen is de nieuwste versie van Android (8, Oreo) momenteel maar op ongeveer 9% van de toestellen geïnstalleerd, gevolgd door circa 34% voor Android 7, Nougat (bron: Statcounter). Nieuwe ontwikkelingen binnen Android zijn daardoor niet minder interessant, maar zijn wel door minder personen te gebruiken.