15 april 2021, door Jessica Hoeben

Meer dan mooi: Waarom het designteam tijdens het hele ontwikkeltraject van de app onmisbaar is

Een grote misvatting over het bouwen van een app is dat dit voornamelijk een technische uitdaging is. Ja, de app moet technisch goed in elkaar zitten, maar wil je succes behalen, dan komt er echt meer bij kijken. Denk aan strategie, want waarom moet de app er eigenlijk komen; hoe gaat die de business versterken, en wat moet de app met het oog daarop ook vooral níet kunnen? Maar de misvatting die we het meest tegenkomen gaat over het aandeel van designers: ‘maken toch mooie plaatjes?’ Klopt, maar ze doen nog zoveel meer! Het designteam is onmisbaar tijdens het hele ontwikkeltraject. We vertellen je waarom.

De rol van design kort samengevat: De behoefte van de eindgebruiker vertalen naar producten die er zowel goed uitzien als goed werken. Wordt deze behoefte niet meegenomen in het traject, dan loop je de kans je blind te staren op techniek, en om inefficiënte interfaces te ontwikkelen. En dat heeft nogal wat voeten in de aarde. Daarom een aantal skills van het designteam voor je op een rijtje, die je absoluut nodig hebt. 

 

Eenduidigheid creëren

Te beginnen bij de strategie en het formuleren van de productvisie. Want: het ontwikkelen van een app moet nooit het doel op zich zijn. Wat helder moet worden is wat de visie is van het bedrijf, en welke behoeften de app vanuit de markt moet vervullen. Maar ook: hoe vertaalt dit zich naar de app? Want stel, uit brainstormsessies blijkt dat de focus moet komen te liggen op merkbeleving. Wat betekent dat dan? En hoe ziet dit eruit? Grote kans dat iemand van de communicatieafdeling hier een ander beeld bij heeft dan een business developer. Alleen een ruwe schets kan hier al het verschil maken; daarmee wordt de productvisie tastbaar.

Hoe je van een goed idee een briljant idee maakt?
Creatief strateeg Lotte Nijland vertelt het je!

Nieuwe vragen oproepen

Zo’n visuele weergave roept bovendien nieuwe vragen op, zoals ‘werkt elke flow wel net zo logisch als dat we in eerste instantie dachten’, of ‘werkt het niet nog simpeler als’. Knap lullig tenslotte, als je die conclusie pas trekt als development hier net de laatste hand aan legt. 
Of het nu gaat om een flowchart, een wireframe of een aantal concreet uitgewerkte schermen: het inzichtelijk maken van onduidelijkheden voorkomt ruis, en dat geeft veel rust en vertrouwen voor de rest van het project. 

“Het designteam is het meest onafhankelijk van alle partijen en staat tegelijkertijd het dichtstbij; bij de business, strategie, techniek en de eindgebruiker.”​ 

Slim prioriteren van functionaliteiten

Een ander risico bij het bouwen van een app, is om te veel tegelijk te willen, of om de app vol te willen stoppen met functionaliteiten. Op zo’n klein schermpje heb je tenslotte maar weinig ruimte. Daarom is het super belangrijk om continu kritisch te zijn op hoe die ruimte het beste kan worden benut. En dat betekent prioriteiten stellen; wat is de basis, het minimum viable product (MVP) waarmee de app live kan? Maar ook: welke functionaliteiten moeten hier in de toekomst aan toegevoegd kunnen worden? Het designteam staat van alle partijen het dichtstbij de eindgebruiker en weet vanuit functioneel oogpunt als geen ander wat prioriteit moet krijgen en wat niet. Strategie en design gaan dus ook hier hand in hand: strategie bewaakt de visie en design bewaakt de doorvertaling.

Werken aan de hand van best practises

Ervaren designers weten als geen ander wat de best practises zijn met betrekking tot user interface en user experience, en wijken daar niet zomaar vanaf. Klein of groot, elk project heeft zijn eigen design system, een structuur waarin keuzes worden vastgelegd rondom kleurgebruik, typografie, lay out en elementen zoals knoppen en navigatiebalken. Hierdoor kan, bij eventuele wijzigingen, relatief eenvoudig het hele design worden bijgewerkt met een paar kliks. Dankzij deze systematische opbouw kunnen developers bovendien sneller werken, doordat met basiselementen wordt gewerkt die later hergebruikt kunnen worden.

“Strategie en design gaan hand in hand: strategie bewaakt de visie en design bewaakt de doorvertaling”

Voorkomen dat development vastloopt

We zien bij andere bedrijven dat design en development volledig los van elkaar opereren, terwijl hier juist veel overlap zit. Interactie tussen beide teams is dan ook essentieel. Het design wordt bijvoorbeeld door development getoetst op haalbaarheid. Blijkt een bepaalde designkeuze veel effort te vragen, dan kan ervoor worden gekozen om een bepaalde stap anders op te lossen. Denk aan een fancy schaduw die uit een aantal lagen bestaat, terwijl met een enkele schaduw hetzelfde effect wordt bereikt. Of het aanpassen van een layout die op kleinere schermen minder goed werkt. Maar het kan ook gaan om designkeuzes die om esthetische redenen het meerwerk juist wél waard zijn. Bijvoorbeeld als het gaat om één van de belangrijkste schermen van de app. Dit kan zowel het design- als het development team niet zomaar onafhankelijk van elkaar bepalen. 

Wat ons designteam voor jou kan betekenen?

Het designteam staat aan je zijde in elke fase van het ontwikkelproces en stelt de eindgebruiker daarbij altijd centraal. Het resultaat? Een beter, toekomstbestendig product met een hoger rendement. En dan hebben we het nog niet eens gehad over onze betrokkenheid na livegang van de app. Hier meer over weten? Visual Designer Ellen vertelt het je graag!

 

 

Ook interessant om te lezen