The Next Web 2017

25 mei 2017, door Matthijs Klaver

The Next Web in een notendop

Op 18 en 19 mei vond het jaarlijkse evenement The Next Web Conference plaats. In de Westergasfabriek in Amsterdam kwamen bijna 15.000 ondernemers, ontwikkelaars, marketingmanagers en CEO’s bijeen voor hét technologie-evenement van Europa. Move4Mobile was erbij en vatte voor jou de highlights samen.

Wat is The Next Web Conference?

Een korte introductie voor degene die The Next Web Conference (TNW) niet kent: dit tweedaagse technologiefestival is in 11 jaar tijd uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende technologie-evenementen van Europa. ‘Not your average tech event’, zoals ze zelf zeggen. Er spreken grote namen (o.a. dj Hardwell, Mike Quigley (Pokémon Go), Steve Huffman (Reddit), Mark Randall (Adobe), Gillian Tans (Booking.com) en Imran Khan (Snapchat). Naast een overweldigende hoeveelheid sprekers bood TNW een ‘pitchtoren’ voor startups, diverse workshops en uiteraard heel veel gelegenheid tot netwerken. Kortom, een niet te missen event voor iedereen die van technologie houdt.

Foto

Buitenkans voor tech lovers

Move4Mobile wil altijd met de nieuwste technieken werken en bezoekt daarom regelmatig events, congressen en trainingen over de hele wereld. TNW werd bezocht door full stack developer Dennis en UI/UX designer Matthijs. Een buitenkans, volgens Matthijs: ‘Dit is de meest compacte manier om geïnspireerd te raken door alle invloeden uit de technologiesector. Dit event geeft je een birds eye view van onze hele sector. Een kans die je niet vaak krijgt.’ 

Matthijs had voorafgaand aan het event al uitgezocht welke presentaties hij per se bij wilde wonen. ‘Ik wilde sowieso naar de Q&A met de oprichter van Sketch, hét interface-designprogramma waarmee een groot deel van de markt werkt, ook Move4Mobile. Verder wist ik dat de Koreaanse oprichter van prototypingtool Protopie aanwezig zou zijn. Omdat we bij Move4Mobile met dit programma werken, heb ik van tevoren al met hem afgesproken. Ook was er een workshop van Adobe XD, een nieuw designprogramma van Adobe dat behoorlijk dicht bij Sketch komt qua functionaliteiten, en het langzaam misschien zelfs inhaalt. Naast presentaties over design wilde ik erg graag naar de CEO van 9GAG en de CTO van Snapchat: wereldberoemde apps met een enorm bereik onder millennials.

AI als standaard

Ook Dennis was blij met dit unieke kijkje in de tech keuken. Hij greep TNW aan om meer te leren over Artificial Intelligence. ‘Over 3 a 4 jaar wordt Artificial Intelligence de standaard. Daar moeten we bij Move4Mobile op voorbereid zijn: wat komt er op ons af? Wat verandert er precies? Kunnen we met sommige producten op het gebied van AI al instappen of is het beter om te wachten? Verder zijn er tegenwoordig veel nieuwe apparaten beschikbaar die standaard worden aangesloten op het internet. Omdat dit echter niet zonder risico’s is, wilde ik daar meer over weten.’ Dennis bezocht daarom een groot aantal presentaties over dit onderwerp, waaronder:
• How AR & AI Technologies Impact Our Lives Today
• How Do We Prevent an AI Apocalypse?
• Internet of Insecure Things
• Capitalize on AI: Moving from Startup to Scale up
• Training To Fight The Robots

De presentaties maakten heel duidelijk dat AI in het afgelopen jaar vele malen beter geworden en veel makkelijker te implementeren. ‘Onze klanten kunnen hier veel baat bij hebben. Denk bijvoorbeeld aan een digitale AI assistent in je app. Feit is dat AI zich binnen onze sector steeds meer bewijst. Het vervangt op dit moment al banen en het maakt dingen mogelijk die voor mensen lastig te doen zijn. Een mooi voorbeeld daarvan is de eerste AI advocaat Ross. Die kan het vaak peperdure werk van advocaten ineens heel goedkoop maken!’ 

Kritische focus op AI en verslavende producten

Tijdens TNW was er ook veel kritische focus op AI en de rol daarvan op onze samenleving. Wat is de impact van de filterbubbel op mensen, en welke rol kunnen bedrijven daarin spelen? Maar ook: waar ligt de ethische grens als het gaat om het triggeren van je gebruikers om je app of service te blijven gebruiken? Nir Eyal ging diep op dit onderwerp in. Eyal schreef het boek Hooked, over het maken van verslavende producten. Hij concludeerde dat bedrijven zeker een rol hebben bij het tegengaan van verslaving, maar gebruikers net zo goed! Zijn tips voor gebruikers: schakel notificaties voor bepaalde apps uit, ga niet slapen met je telefoon en gebruik apps met continue content - zoals Twitter en Facebook - in de browser in plaats van in de app. Dat geeft frictie, waardoor je er minder tijd aan spendeert. 

Foto

Maximum Fucking Love

Als designer koos Matthijs ervoor om in ieder geval alle designgerelateerde presentaties te bezoeken. Die van Brian Collins, oprichter en Chief Creative Officer van designbureau Collins, vormde een aangename verrassing. ‘Zijn enorme gedrevenheid en passie uitte zich in iedere sheet van zijn presentatie. Zijn boodschap was helder: doe alles wat je doet met enorm veel liefde, want dat uit zich in betere producten en services. Geen MVP-thinking, maar MFL-thinking: Maximum Fucking Love!’ 

Efficiëntie met Adobe XD

Naast presentaties stonden er ook vele workshops op het TNW programma. Matthijs bezocht de workshop van het nieuwe interfacedesign- en prototypingprogramma Adobe XD. Dit programma zorgt voor een veel efficiëntere workflow van designers. ‘Designers moeten vaak wisselen tussen verschillende programma’s en dat kost tijd. Adobe XD lost dit op door ontwerpen, prototyping en hand-off naar developers toe in één pakket te bieden. Zo kun je eerst een visueel ontwerp of wireframe maken en vervolgens losse pagina’s van het design aan elkaar koppelen om de link tussen schermen te leggen. Hierdoor heb je direct een klikbaar prototype dat je kunt testen met gebruikers. Met de hand-off functie geef je het bestand eenvoudig aan de developers. Zij kunnen het bestand dan alleen lezen, waardoor ze geen losse licentie nodig hebben, maar wel alle schermen kunnen bekijken, afmetingen eruit halen, iconen of afbeeldingen exporteren en bekijken hoe schermen elkaar opvolgen. Een enorm gaaf programma, dat ik zeker wil gaan testen binnen Move4Mobile!’

Invloed op het product uitoefenen

Matthijs greep TNW ook aan voor een gesprek met Tony Kim, de oprichter van Protopie. Protopie is een startup uit Korea en hard op weg een gevestigde naam te worden. ‘Ik gebruik deze prototyping-tool sinds een paar maanden met grote tevredenheid. Het rechtstreekse contact met de oprichters maakt het voor mij makkelijker te vragen naar specifieke features die ik graag zou willen zien. Dat is best uniek: het maakt dat we enige vorm van invloed hebben op een product dat we graag gebruiken!’

De meest opvallende wijze lessen

Het aanbod van presentaties tijdens TNW was enorm. In twee dagen kregen Dennis en Matthijs ontzettend veel informatie voorgeschoteld. Een aantal nieuwe inzichten en wijze lessen sprong er wat hen betreft uit: 

• Als oprichter van een product of service heb je een enorme verantwoordelijkheid naar je gebruikers. Qua privacy, maar ook qua balans tussen de tijd die je gebruiker spendeert op jouw platform en wat hij eruit haalt.
• Wat terugkwam in meerdere presentaties: individuele passie maakt het grote verschil tussen jouw product en die van de concurrentie. Een mooi inzicht, zeker om dit een van de kernwaarden van Move4Mobile is. 
• Vrijwel alle sprekers die over hun verleden vertelden, gaven aan dat individuele ontwikkeling en voortgang non-lineair is: een pad vol hobbels en obstakels. Daarbij heeft het geen zin jezelf continu te vergelijken met anderen. Let vooral op je eigen groei en kijk regelmatig terug naar je eigen voortgang. 
• Kunstmatige Intelligentie is enorm en is voor veel bedrijven dé grootste focus. De rol die het nu al speelt en de groei die de techniek doormaakt is enorm.
• Technologie raakt steeds dieper genesteld in ons lichaam. Dat is eng maar ook gaaf!
• Gebruikers én bedrijven worden zich bewuster van de privacyregelgeving. Bedrijven moeten transparanter worden in het type en de hoeveelheid data die ze vergaren van gebruikers. Dat gebruikers nu een eenzijdige verklaring moeten accepteren, is ook niet de beste manier om met gevoelige data om te gaan. 

Foto

Nog meer inzichten op Google I/O

Terwijl Dennis en Matthijs TNW bezochten, reisde er ook een team van Move4Mobile af naar San Francisco voor het event Google I/O. Ook daarvan hebben we verslag uitgebracht in de blog: 'De 9 highlights van Google I/O'.