23 juni 2020, door Matthijs Klaver

WWDC 2020 opgesomd

Ook dit jaar zaten we er weer trouw klaar voor. Op gepaste afstand en met een hapje en drankje keken we samen naar Apple’s jaarlijkse developerpresentatie WWDC. In dit artikel heb ik de features op een rij gezet waar wij (op korte termijn) mee aan de slag hopen te gaan!

Maar eerst dit…

Als designer en uitgesproken Apple adept, is de dag na WWDC er normaliter een waarbij ik ’s ochtends door meerdere collega’s word aangesproken. “En? Wat vond je?” of “Hè hè, dit hadden wij op Android al járen!”. Corona heeft daar verandering in gebracht.

Via BookMyDesk had ik gelukkig al een bureau geboekt en zag ik tijdens mijn ontbijt al langs wie ik zou lopen. Het viel mee. Voor lezers en collega’s op afstand, hierbij mijn korte antwoord. Waar de focus van iOS 12 lag op stabiliteit, lag deze bij iOS 13 (en iPadOS) op een eerste voorzichtige vergroeiing met macOS. iOS 14 legt wat mij betreft een basis voor een potentieel verenigd OS voor alle apparaten van Apple.

En oh ja, widgets.

Afbeelding

Widgets (ja, we know)

Widgets op het homescherm en een los mapje voor álle apps, had Android praktisch al vanaf dag één. We know. Waar iOS star bleef vastklampen aan een strak gerangschikt homescherm, bleef Android uitgroeien tot een configureerbaar dashboard, exact in lijn met je eigen wens. Daar komt nu verandering in.

De widgets, die iOS overigens al langer had in een een los scherm, zijn nu vrij te plaatsen op het homescherm. Menig iPhone-bezitter gaat hier simpelweg enorm blij van worden. Maar daarnaast zijn we hier als designers en ontwikkelaars enthousiast over. Het stelt ons namelijk in staat relevante widgets te ontwikkelen die écht in het zicht van de gebruiker zijn.

Afbeelding

App Clips

Stickers met daarop een speciale QR-code en geïntegreerde NFC-chip, die je kunt scannen om direct een preview van de bijbehorende app te krijgen. Handig voor die momenten waarop je on the fly een app kunt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de kassa van een winkel of op een leenfiets.

Het gaat hier niet alleen om een handige manier om een app te kunnen vinden, maar het stelt ontwikkelaars in staat om kleine onderdelen van een app instantly te kunnen draaien. Een winkel biedt bijvoorbeeld een loyaliteitsprogramma, en ik kan me in de rij al aanmelden in slechts een paar clicks. De App Clip biedt me namelijk slechts het stukje van de app wat ik op dat moment nodig heb, bijvoorbeeld de stempelkaart van de winkelier.

Ook interessant voor de toekomst. We hopen allemaal op Apple Glass, de op geruchten gebaseerde AR-bril. Wie weet kijk je dan naar een App Clip-sticker en krijg je automatisch al de relevante data voor je!

Afbeelding

Transparantie en nadruk op privacy

Apple gaat in iOS 14 nog meer nadruk op privacy leggen met een ingrediëntenlijst van vergaarde data. Het wordt voor ontwikkelaars verplicht om aan te geven welke data wordt gebruikt om je te tracken in andere apps en sites, en welke data de app überhaupt verzamelt.

iOS apps op je Mac!

Misschien wel een van de grootste aankondigingen van de avond die tussen neus en lippen door werd verteld. Waar iPhones en iPads al sinds het begin eigen processoren hadden, gaat Apple beginnen met de uitrol van eigen chips voor de Mac.

In 2018 werd Catalyst al aangekondigd, waarmee je als het ware tegelijkertijd kon ontwikkelen voor iOS en macOS, maar je wel subtiele verschillen in de UI bouwde om de app beter aan te laten sluiten op het betreffende platform. Het was hiermee dus niet mogelijk om zomaar een iOS app te kunnen draaien op je Mac.

Straks, met deze nieuwe processoren, kan je élke iOS en iPadOS app ook openen op je Mac. Enorm significant, aangezien dit waarschijnlijk gaat betekenen dat vooral de iOS en iPadOS apps straks serieuze tegenhangers gaan worden van native Mac apps. Als ontwikkelaar is de benodigde investering voor een losse Mac app namelijk groot, waarbij de afzetmarkt ook nog eens vele malen kleiner is dan die voor iOS en Windows.

Afbeelding

Mac en iPad steeds meer één geheel

Waar we vorig jaar al zagen dat de iPad een steeds serieuzere tegenhanger wordt van de Mac, zagen we dit jaar een redesign van macOS dat meer neigt naar die van iPadOS. Alles nét een tikkie groter, een user interface die er meer uitziet als iOS en een vernieuwd notificatiecentrum die, zeg maar, letterlijk hetzelfde is als iOS.

Waarom is dit zo significant? Omdat het me niets zou verbazen als iPadOS en macOS één geheel gaan worden op den duur. Waarbij de UI zich naadloos aanpast afhankelijk van je input (touch of muis) en scherm (iPad of monitor). De recente toevoeging van mouse support in iPadOS maakt ook dat de iPad een steeds betere vervanger kan gaan zijn van een laptop. Echter, gebruikers missen vaak nog nét even dat computergevoel wat hem vooral zit in schermformaat, interface en input.

Afbeelding

Return of the schaduw en glans

Merkwaardig was dat macOS naast een redesign van de kern ook vernieuwde app icons heeft gekregen. Allemaal in de basisvorm van een iOS app icon, maar hier en daar wel met een vrijstaand element. Én allemaal voorzien van opvallende stijlelementen als glans, schaduw, highlights en daarmee diepte. De laatste keer dat dit zo opvallend aanwezig was, was tijdens Mavericks (OS X 10.10, 2013) en iOS 6 (2012).

Wie weet is dit een voorloper op iOS 15 en gaan we ook daar meer diepte in stijlelementen terugzien. Het levert bij het designteam hier in ieder geval interessante discussies op!