Comfort Touch app als digitale thermostaat

Comfort Touch, de app om zelf je comfort te regelen, waar je ook bent. Intergas lanceerde in 2018 een nieuwe kamerthermostaat de Comfort Touch. Met de Comfort Touch app, ontwikkeld door Move4Mobile is deze nieuwe thermostaat gemakkelijk overal te bedienen. Het moderne design en gebruiksgemak zorgen voor een perfecte aansluiting bij de look & feel van de thermostaat.

Afbeelding

Comfort Touch app

Intergas Verwarming, pionier op het gebied van cv-techniek richt zich al meer dan 50 jaar op het perfectioneren van verwarmingsketels. Vanaf begin jaren ’90 neemt Intergas een leidende positie in op het gebied van de ontwikkeling van hoog rendement cv-ketels. De Intergas Kombi Kompakt HR is al jaren een van de best verkochte HR-ketels in Nederland. In 2018 wordt daar de door Intergas ontwikkelde Comfort Touch kamerthermostaat aan toegevoegd.

De Intergas Comfort Touch is een slimme thermostaat met ongekend gebruiksgemak in een verbluffend compact en modern design. Om het instellen van je thermostaat op elk moment van de dag, of je nu binnenshuis of buitenshuis bent, zo gemakkelijk mogelijk te maken ontwikkelde Move4Mobile in opdracht van Intergas een app. Een app, die qua gebruiksgemak en design in lijn zou zijn met de nieuwe kamerthermostaat en die probleemloos geïntegreerd kon worden met de bestaande gateway en backend architectuur. Met de Comfort Touch app is de cv-ketel op afstand te bedienen. Één van de vragen vanuit Intergas was om een manier te vinden om het weekschema, waarin je aangeeft wanneer je thermostaat aan en uit gaat, zo eenvoudig mogelijk te maken voor de gebruiker. De grootste uitdaging voor onze designers was om hier een gemakkelijk en gebruiksvriendelijke oplossing voor te vinden.

Afbeelding

De Touch van Comfort

De kamerthermostaat heeft een modern en minimalistisch design. Iets wat ook in het design van de app tot uiting moest komen. De kleur van de app is instelbaar. Bij een witte thermostaat kan er gekozen worden voor een witte app weergave en zwart in het geval van een zwarte thermostaat.

Afbeelding
Er is bewust gekozen om de Comfort Touch app als native app te ontwikkelen. Dit biedt als voordeel dat er geen concessies gedaan hoefden te worden aan de door Intergas gewenste user experience. De app bevat, in tegenstelling tot de thermostaat, een uitgebreide set aan functionaliteiten. Het op afstand hoger en lager zetten van de verwarming of het programmeren van het weekprogramma zijn de meest voor de hand liggende mogelijkheden die de Comfort Touch app biedt. Daarnaast zijn er ook minder voor de hand liggende, maar zeker ook handige opties geïntegreerd. Zoals:
 
  • Slimme weergave buitentemperatuur
  • Geavanceerde instelmogelijkheden van vakantiemodus
  • Mogelijkheid om gastgebruikers toegang te geven tot de app
  • Real time inzage in het verbruik van de ketel 
  • Weergave ketel status en -storing
  • Ondersteuning voor meerdere ketels en thermostaten
  • Mogelijkheid om contact op te nemen met je eigen installateur
 
Afbeelding

Highlight van de Comfort Touch app

De ontwikkeling van de app is een uitdagend project geweest waarbij de koppeling tussen thermostaat en app centraal stond. Onze visie is altijd geweest dat de app moest aanvoelen als verlengstuk van de thermostaat, niet als losstaand object. Aldus Matthijs Klaver, senior UX Designer bij Move4Mobile en eindverantwoordelijk voor het interactie- en grafisch design van de app.

Weekschema
Naast het bedienen van de temperatuur is het aanmaken van een weekschema één van de belangrijkste functionaliteiten van de app. Voornamelijk in de eerste fases van het designtraject, dat circa drie maanden duurde, hebben we dit conceptueel uitgewerkt. Eerst in de vorm van wireframes, waarna we het visueel verder hebben uitgewerkt. Om te verifiëren of ons ontwerp werkte is er een prototype voor iOS gebouwd dat door Intergas is getest met eindgebruikers. Op basis van die feedback hebben we zowel het weekschema als de rest van de app verder uitgewerkt en verfijnd. Er staat nu een clean design met een effectieve interface die volledig in lijn is met de thermostaat in huis.

Bij het weekschema dat wij ontworpen hebben ligt de focus op herhaling en overzicht. In de markt zie je dat veel schema’s per dag werken. Wil je dan bijvoorbeeld dat je thermostaat ’s ochtends iets eerder inschakelt dan moet je dit op alle gewenste dagen opnieuw invoeren, wat onnodig veel tijd en handelingen kost. Daarentegen werkt onze oplossing met een weekoverzicht, waarbij je een serie herhalende temperatuursblokken (bijvoorbeeld 21 °C om 21:00) gelijk voor de hele week kunt instellen. Dit hebben we bereikt door in het weekschema met drag-and-drop te werken, waarmee je intuïtief een temperatuursblok kunt verlengen, verkorten of verplaatsen.

 

Toekomstplannen

De nieuwe Comfort Touch-thermostaat van Intergas is in februari 2018 geïntroduceerd en vanaf juli daadwerkelijk leverbaar. Tegelijkertijd is de nieuwe app gelanceerd. De nieuwe Intergas gateway is voorbereid om ook aan te sluiten op de Slimme meter; hiervoor moeten softwarematig nog wel diverse stappen gezet worden. Uiteindelijk zal de Comfort Touch app een onderdeel krijgen waarin je het verbruik van je elektra en gas inzichtelijk kunt krijgen door het realtime uitlezen van de Slimme meter.

Erik Koorman
UITGELICHT

‘Move4Mobile heeft ons erg verrast met de uitwerking van het weekschema.’

Het weekprogramma was vanuit gebruikers oogpunt de meest lastige uitdaging. Het onderzoek vooraf heeft er toe geleid dat er een volledig nieuw weekprogramma is ontworpen welke in één oogopslag het totale weekschema visualiseert.

Erik Koorman
Manager Business Development