Werkproces optimalisatie door upgrade naar app

De overstap van PDA’s naar Android-toestellen met app was wat Moderna Textielservice nodig had om haar werkprocessen te versnellen. Het resultaat: tijdwinst, kostenbesparing en tevreden servicemedewerkers.

Met 70 servicemedewerkers die klanten door het hele land bedienen, is Moderna Textielservice een grote speler op het gebied van textielreiniging, bedrijfskleding en sanitaire hygiëne. Dagelijks worden er door Moderna goederen weggebracht en/of opgehaald. Om dit proces in goede banen te leiden maakten servicemedewerkers gebruik van PDA’s. Deze PDA’s waren hardware- en softwarematig niet meer van deze tijd. Dit was voor hen de reden om over te stappen op Android-toestellen, waarvoor Move4Mobile de app mocht ontwikkelen.

Afbeelding

Mobility service medewerkers app

De nieuwe app begeleidt servicemedewerkers tijdens hun dienst in elke stap van het proces. Tijdens het inspecteren en inladen van het voertuig, het navigeren naar klanten, het verwerken van de specifieke klanttaken tot het afsluiten van de dag. De overstap naar een app stelt Moderna in staat om in de toekomst meer controle te hebben over de toepassingen binnen de app. Wijzigingen kunnen gemakkelijk en snel worden doorgevoerd en als update beschikbaar worden gesteld via de Play Store.

Afbeelding

Om in kaart te brengen wat de werkwijze van Moderna was en waar de knelpunten lagen bij het gebruik van de oude PDA’s reden wij een dag mee op de vrachtwagen. We hielpen mee in elke stap tijdens een normale werkdag van een service medewerkers en trapten zo een essentieel design-traject af. Lees hier het blogartikel ‘Een dag op stap met onze klant Moderna.’

Uit de analyse bleek dat de flow het werkproces op de PDA’s vertraagde. De nieuw ontworpen flow zorgt er voor dat service medewerkers efficiënter kunnen werken.

Naast een gebalanceerde hoeveelheid functies per scherm houdt de app rekening met alle gebruiksscenario’s. De app kan zelfs met handschoenen aan worden bediend. Daarnaast wordt de tekst groot genoeg weergegeven zodat het ook te lezen is wanneer de telefoon op het dashboard is bevestigd.

Pilotfase

Tijdens een pilotfase is de app getest door een select aantal servicemedewerkers. Door al in het design-traject met prototypes te werken verliep deze pilotfase soepel. Al vrij snel daarna is de app uitgerold voor alle servicemedewerkers.

Tijdwinst voor chauffeurs

Als mobiele software ontwikkelaar hebben we veel ervaring met het koppelen van state of the art technologie aan bestaande systemen. Het bedrijfsproces is onveranderd gebleven maar heeft wel een enorme boost in efficiëntie gekregen wat tijdwinst voor de servicemedewerkers oplevert. De nieuwe oplossing stelt Moderna in staat om in de toekomst meer controle te hebben over nieuwe toepassingen in de app.

Erik Jutstra
Uitgelicht

'Er is een fantastische gebruiksvriendelijke app ontwikkeld.'

Onze servicemedewerkers zijn enthousiast over de overzichtelijkheid en de gebruiksvriendelijkheid van de app. Vandaag de dag is er steeds meer vraag naar het vastleggen van informatie over en bij de klant. Dit kan met de nieuwe app op een eenvoudige manier, zonder het verrichten van veel handelingen. Dit is precies waar we naar op zoek waren.