Een flinke design boost en user experience van het hoogste niveau

Dagelijks doen miljoenen klanten hun boodschappen, zowel offline als online. Hoe zorg je ervoor dat de weg naar de kassa online net zo intuïtief is als in de fysieke winkel? Het leverde een compleet redesign op waarmee we de PLUS app naar een hoger level tillen.

Afbeelding

PLUS: Meest verantwoorde supermarkt

Wekelijks kopen miljoenen Nederlanders online boodschappen. Online vertegenwoordigt meer dan 5% van de supermarktomzet, dit marktaandeel zal in Nederland doorgroeien naar 20% in 2030. PLUS heeft een hoge positie in de ranglijst van online supermarkten. Maar er liggen nog belangrijke kansen voor optimalisatie. Aan Move4Mobile de taak om de bestaande app onder de loep te nemen en verbeteringen en kansen in kaart te brengen. Merksessies resulteerden in concepten waarin 'verantwoord eten' en 'goed eten' een prominentere rol gaan krijgen in de app. Onze UI/ UX review resulteerde in concrete touchpoints om deze concepten uit te werken en om klanten online nog beter van dienst te zijn. Het resultaat: een volledig redesign van de app waarbij de focus ligt op gebruiksvriendelijkheid, performance en stabiliteit.

Offline design versus digital design

Bij het vertalen van een offline design naar digital design komt meer kijken dan vaak wordt gedacht. De verschillen zitten in ruimte en techniek; een fysieke winkel ervaar je door tastbare producten, een fijne sfeer, muziek, etcetera. Het biedt veel ruimte om informatie uit te lichten. Er hoeft bovendien geen techniek aan te pas te komen: what you see is what you get. In een app werkt dit anders. Daar moet je de ultieme user experience weten te creëren op 80 vierkante centimeter. Dit vraagt om een specialistische benadering; alles wat er te zien is, is gekoppeld aan een functie. Dit vereist de juiste flows vanuit het klantgevoel, efficiëntie en de juiste techniek.

Afbeelding

User experience to the max

Een nieuwe look-and-feel en een supersnelle check-out flow zorgden voor meer blije PLUS-gebruikers en een verbeterde conversie. De app kreeg in zijn geheel een nieuw jasje, en we verbeterden de presentatie van de producten door grotere productfoto’s en een vereenvoudigde prijsweergave. Door meer witruimte, compacte typografie en een consistente navigatiestructuur, zorgden we voor een fijn overzicht. Het onboarden, zoeken van producten en het plaatsen én wijzigen van een bestelling zijn uitgedacht tot logische, intuïtieve flows. Consistentie was hierin key. Slim ontworpen elementen, die in veel verschillende flows kunnen worden (her)gebruikt, vormen de solide basis om verder uit te breiden. Dit met altijd als hoofdregel om informatie zo compact en simpel mogelijk te presenteren.

Afbeelding

'In negen maanden tijd hebben PLUS en Move4Mobile een fantastisch redesign neergezet voor al onze diverse klanten. De PLUS app is de belangrijkste omnichannel enabler die de online en offline wereld de komende maanden verder samenbrengt.
We zijn klaar om de PLUS ambitie nog verder te realiseren!’

Arvid Nieuwsma
Manager Product Owners & User Experience, E-commerce PLUS

 

Afbeelding

Het herschrijven van de code base en een nieuw werkproces

In negen maanden tijd zorgden we ervoor dat de PLUS app gebruiksvriendelijker is en beter converteert dan ooit. We herschreven de code base, waardoor deze, dankzij moderne architectuur, veel stabieler is. We vernieuwden het werkproces en standaardiseerden en automatiseerden de teststraat. Dit in combinatie met project management platform Jira en cloud based groupware SLACK. Hierdoor kan vanaf nu elke nieuwe feature altijd worden getest door het PLUS team, en wordt geen stap in het proces meer overgeslagen.

Samen waardevol doorontwikkelen

De app is een dominante touchpoint in de customer journey van PLUS en met de doorontwikkeling ervan zal deze nog meer waarde opleveren. Vanuit de PLUS productvisie zal de app de komende maanden een nog belangrijkere rol gaan spelen in de omnichannel ervaring. Het wordt de broekzak assistent in de fysieke winkel en thuis op de bank. Met slimme technieken en innovaties maken we de ambities van PLUS waar.