Primagaz Inhoudsmeter

Nooit meer een lege gasfles halverwege de barbecue

Move4Mobile bestond nog maar net toen Primagaz ons vroeg hun bestaande app opnieuw te bouwen. Met dezelfde features, maar mooier, sneller en beter dan hun bestaande app die nauwelijks gedownload werd. In plaats van hier blind ‘ja’ op te zeggen, keken wij eerst naar de oorzaak van het lage aantal downloads. De app was nauwelijks bekend onder Primagaz-gebruikers en bood weinig toegevoegde waarde. Vervolgens ontwikkelden we in nauwe samenwerking met Primagaz geen app, maar een oplossing voor het meest voorkomende probleem van Primagaz-klanten: een tool om te meten hoeveel gas er nog in de gasfles zit. Want niks vervelender dan halverwege het barbecueën ontdekken dat je zonder gas zit.

De vraag van Primagaz

Een vernieuwde app met dezelfde functionaliteiten, maar dan beter en mooier. Dat was de wens van Primagaz, de grootste leverancier van (camping)-gasflessen in Nederland. Hun doel: meer downloads en gebruikers en daardoor beter contact met de eindgebruikers.  

Deze vraag kon natuurlijk met ‘ja, dat doen we’ beantwoord worden, maar Move4Mobile ging de discussie aan. Dit zou pure geldverspilling zijn; er moest eerst gekeken worden naar de oorzaak van het lage aantal gebruikers. Tijdens die analyse bleek dat de app onvoldoende toegevoegde waarde leverde voor de eindgebruiker.

Tijdens een gezamenlijke strategiesessie werd vervolgens bepaald naar welke toegevoegde waarde de Primagaz klant op zoek zou zijn. Dat was snel helder: als een klant gaat barbecueën of koken, wil hij van tevoren weten of er nog voldoende glas in de fles zit. En dat was met de bekende blauwe Primagaz-gasflessen onmogelijk. En dus veranderde, op advies van Move4Mobile, de opdracht van Primagaz van ‘bouw een app’ naar: maak een leuke, aantrekkelijke tool waarmee onze klant met zijn smarthone kan achterhalen hoeveel gas er nog in zijn gasfles zit.

De oplossing van Move4Mobile

Hoe meet je met je telefoon de hoeveelheid gas in een ondoorzichtige gasfles? Met die uitdaging ging Move4Mobile aan de slag. Na de tip dat we voor de oplossing gebruik konden maken van het magnetisch veld van de gasfles, gebruikten we de kompasfunctie van een smartphone om deze te meten. We testten van alles uit, maar kregen de perfecte oplossing niet te pakken doordat de aardstraling te veel invloed had op de meetresultaten. Op een gegeven moment was collega Henri de zoektocht zo zat, dat hij uit frustratie tegen de gasfles schopte. Het geluid dat toen klonk, zette ons aan het denken. Kunnen we het geluid opnemen met de telefoon, daar de frequentie uit afleiden en zo de hoeveelheid gas in de fles meten?

We maakten een voorstel en kregen groen licht van Primagaz. Vervolgens verrichtten we duizenden metingen, om de exacte frequenties bij verschillende flessen en verschillende vullingen te bepalen. Toen we precies wisten welk geluid bij welke inhoud hoorde, ontwikkelden we het algoritme en bouwden we de tool. Sindsdien kunnen alle Primagaz-gebruikers met hun smartphone precies achterhalen hoeveel gas er nog in hun fles zit.

Het resultaat overtrof alle verwachtingen

De app ging live in 2013. Op dat moment had de oude app 500 downloads. Met de nieuwe oplossing streefden ze naar 5.000 downloads, een stijging van 900%. Om dat te bereiken dachten we niet alleen mee over de tool zelf, maar ook over de marketing. Want hoe zorg je er in een app store met miljoenen apps voor dat mensen jouw app vinden?

De gasflessen kregen een ‘kraag’ met een QR code waarmee je de app direct kon downloaden. In de app zelf maakten we koppelingen met de facebookpagina van Primagaz, waardoor mensen makkelijk recepten

konden delen, andermans recepten konden liken en mooie prijzen konden winnen. Zo creëerden we veel extra zichtbaarheid door het sneeuwbaleffect van al die facebookposts. Ook steeg de bekendheid van de app doordat televisieprogramma’s als Campinglife en Ik BBQ voor jou er aandacht aan besteedden. 

Het resultaat overtrof alle verwachtingen: in die eerste zomer werd de app al 25.000 keer gedownload. Een stijging van bijna 5.000 procent! Vier jaar na de lancering is onze oplossing nog steeds succesvol. Een resultaat waar we trots op zijn.

Doorontwikkeling en toekomstplannen

Door het grote succes van de tool besloot het moederbedrijf van Primagaz, ’s werelds grootste, onafhankelijke distributeur van propaan- en butaangas SHV Energy, er patent op aan te vragen. In de landen waar SHV Energy opereert, zo’n 20 in totaal, mag een concurrent niet zo’n zelfde oplossing ontwikkelen. Inmiddels hebben we ook voor vestigingen van het bedrijf in België, Frankrijk en Brazilië eenzelfde tool mogen maken. En in het voorjaar van 2017 reisden we naar Chili. Ook daar wordt om deze app gevraagd.

Omdat de gasflessen in andere landen afwijkende gewichten hebben (en daarmee andere geluidsfrequenties en een ander algoritme), is het voor ons geen kwestie van de app ‘even’ nogmaals bouwen. We doen de metingen en maken een SDK (software development kit) die hun eigen appbouwer kan integreren in hun eigen oplossing. Wie weet welke landen er nog meer volgen? 

Highlights van het Primagaz project

Primagaz was een van onze eerste projecten en vormt een goed voorbeeld van waar wij als Move4Mobile voor staan. Kritisch, realistisch en bereid tot het uiterste te gaan om tot de beste oplossing voor onze klant te komen. Het is heel gaaf om te zien hoe een totaal onsuccesvolle app is omgetoverd tot een prachtige oplossing. En dat omdat we niet zomaar ‘ja’ zeiden tegen onze klant, maar in nauwe samenwerking een totaal innovatieve oplossing hebben neergezet voor het meest urgente probleem van hun klanten. Het project laat duidelijk zien hoe nuttig het kan zijn om ons al in een vroeg stadium in je project te betrekken. Soms ligt de oplossing in een totaal andere hoek dan je zelf had verwacht.

Je kunt de Primagaz app downloaden via de stores: