Rabo SmartPin

Mobiele pinoplossing voor kleine ondernemers

Hoe maken we het ook voor kleine ondernemers mogelijk om hun klanten te laten pinnen? Die vraag stelde Rabobank Nederland in 2014. Voor kleine en ambulante bedrijven is een betaalautomaat vaak te duur, en mensen hebben steeds minder contant geld op zak. Samen met Rabobank maakten wij hier een mooie oplossing voor: Rabo SmartPin.

De vraag van Rabobank Nederland

Consumenten verwachten steeds vaker overal met pin te kunnen betalen. Het aantal pinbetalingen ten opzichte van cashbetalingen groeit nog steeds. Veel mensen vinden het lastig als ze alleen met cash geld kunnen betalen. Zeker bij grotere bedragen willen veel mensen liever pinnen.

Om aan de behoefte van hun klanten te voldoen, werken veel bedrijven met vaste pinautomaten. Voor kleine bedrijven is dit echter vaak te duur. Als zij geen mogelijkheid tot pinnen hebben, lopen zij het risico inkomsten mis te lopen wanneer hun klant van de transactie afziet. Of ze moeten een factuur nasturen voor een klein bedrag, wat veel tijd kost.

Rabobank heeft veel kleine zakelijke klanten die regelmatig tegen dit probleem aan lopen. Denk aan hoveniers, monteurs, thuiskappers, loodgieters, koeriers, marktkooplieden of horeca-ondernemers met een bezorgservice. Daarom stelde Rabobank zichzelf en Move4Mobile de vraag: hoe maken we pinbetalingen mogelijk voor kleine, ambulante ondernemers?

De oplossing van Move4Mobile

Rabo SmartPin, oftewel pinnen met je smartphone. Dat is de oplossing die Move4Mobile samen met Rabobank ontwikkelde. Deze app werkt in combinatie met een gecertificeerde kaartlezer waarmee je kunt pinnen. Ook accepteert de kaartlezer pinnen via een contactloze pas of telefoon. Daarmee vormt Rabo SmartPin het perfecte alternatief voor een traditionele pinautomaat.

Om tot de uiteindelijke 'mobiele kassa' te komen, hebben we samen met Rabobank besloten eerst een MVP (Minimal Viable Product) te maken, zodat we op basis daarvan de juiste keuzes zouden kunnen maken en toetsen. Met het UX Lab van Rabobank is het interactiedesign getoetst bij een aantal eindgebruikers. Daarna ontwikkelden we de eerste versie van de applicatie.

De oplossing bestaat technisch uit een iOS en Android app. Om ervoor te zorgen dat de eindgebruiker altijd in staat is een transactie te doen, is er qua architectuur voor gekozen om een eigen backend te ontwikkelen.

Afbeelding

Het resultaat

Rabo SmartPin is in mei 2015 gelanceerd en is sindsdien een groot succes. In december 2016 bracht Rabobank naar buiten dat er 10.000 kaartlezers in gebruik zijn. Inmiddels is dat aantal nog aanzienlijk verder gestegen. 

Deze oplossing is méér dan pinnen via je smartphone of tablet. Eigenlijk is het een kassa op je mobiel. Met Rabo SmartPin kan je pinbetalingen accepteren en per e-mail een kassabon versturen. Daarnaast kan je de totale dagomzet inzien en die direct overbrengen naar je boekhouding. Ook is het mogelijk de BTW vast te leggen en op dagbasis af te wikkelen. Zelfs contante betalingen kun je met SmartPin bijhouden. 

Foto

Highlights van dit project

Meer dan 10.000 ondernemers maken gebruik van Rabo SmartPin en zijn er voor hun inkomsten van afhankelijk. Dat brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee. In een betaalapp is geen ruimte voor fouten; iedere aanpassing en update wordt grondig getest. De kwaliteit moet altijd hoog zijn: snel, veilig en betrouwbaar. En dat lukt. Het is fantastisch om te zien hoe Rabo SmartPin is uitgegroeid tot een volwaardige betaaloplossing op de Nederlandse markt.

Doorontwikkeling

Direct vanaf de lancering is er hard gewerkt aan de doorontwikkeling van Rabo SmartPin. Samen met de productowner van Rabobank hebben wij op basis van klantwensen en technologische mogelijkheden al talloze nieuwe features toegevoegd. De toepassing is geschikt gemaakt voor meerdere gebruikers (multi-user), contactloos betalen (NFC) is mogelijk, kortingen worden nu ondersteund en er zijn nog vele andere mogelijkheden toegevoegd om de oplossing nog gebruiksvriendelijker te maken. Onlangs is er een grote update gelanceerd waarbij de ondersteuning voor tablets beter is geworden en gebruikers gemakkelijk producten kunnen aanmaken zodat ze deze snel aan hun kassa kunnen toevoegen.

Rabo SmartPin is online te bestellen op de website van Rabobank

Afbeelding

Samenwerkingen

We ontwikkelden de oplossing in de beginfase samen met MyOrder. Daarnaast werken we actief samen met diverse andere leveranciers van Rabobank Nederland, die bijvoorbeeld de kaartlezers (hardware) leveren. Move4Mobile is verantwoordelijk voor de Rabo SmartPin app voor iOS en Android. Daarnaast ontwikkelden en beheren we de SmartPin backend, waarin gebruikers, producten en transacties centraal worden bijgehouden. 

Je kunt de Rabo SmartPin app downloaden via de stores: