Riveer

“Schipper mag ik overvaren”

Riveer werkt er continu aan om het reizen met de veerdienst zo makkelijk mogelijk te maken. Op elk moment een kaartje kunnen kopen. Altijd op de hoogte zijn van de actuele dienstregeling en een pushbericht ontvangen bij uitval van een veerdienst. Dit waren slechts enkele wensen die ze hadden voor haar reizigers. Bovendien waren er voor Riveer zelf ook grote belangen in het maken van een grote digitaliseringsslag. Op 24 juni 2016 is een geheel nieuwe app en digitaal reizigers informatiesysteem gelanceerd tijdens een event met als thema: “Schipper mag ik overvaren?” De app is een primeur onder de veerdiensten.

De vraag van Riveer

Riveer verzorgt veerdiensten naar 11 plaatsen verspreid over drie provincies. De veren hebben in de regio van Gorinchem een belangrijke rol in het woon- en werkverkeer. Ook voor veel scholieren is de veerdienst dagelijks een vast onderdeel van hun route. Move4Mobile is gevraagd om, in samenwerking met MyOrder, een complete digitaliseringsslag uit te voeren voor alle veerdiensten. Riveer wilde een app, waarin reizigers op elk moment hun ticket voor de veerdienst konden kopen. De tickets hoeven aan boord alleen nog maar gescand te worden, wat een tijd en kosten besparende oplossing is. De oplossing zorgt er ook voor dat er minder met contant geld gewerkt wordt, wat de veiligheid vergroot, kosten besparend is maar ook het risico op fraude verminderd. Een app en reizigers informatiesysteem boden de oplossing.

Afbeelding

Riveer app

We maakten voor Riveer een app met meerdere functies. In de app kun je diverse tickets kopen voor de veerdienst. Naast de ‘enkeltjes’ en ‘retourtjes zijn er 10- en 25 rittenkaarten en abonnementen beschikbaar. Je koopt je ticket wanneer je wilt en betaalt digitaal met iDEAL. Contant geld heb je dus niet meer nodig. De gekochte tickets zijn beschikbaar in de app en kunnen aan boord gescand worden vanaf de telefoon. Alle tickets zijn ook via de website van Riveer te bestellen, in de interactieve reisplanner die speciaal voor hen is ontwikkeld. Met deze oplossing wordt het aantal verkochte kaartjes inzichtelijk gemaakt in één systeem. In dit traject hebben wij samengewerkt met MyTicketShop. Samen zijn we tot een optimale oplossing gekomen voor de administratie en afhandeling van digitale tickets. Naast het kopen van tickets, biedt de app ook de actuele dienstregeling, nieuws, tips en acties aan.

Afbeelding

Digitaal reizigersinformatiesysteem

Naast de app hebben wij een digitaal reizigersinformatiesysteem (DRIS) ontwikkeld. In het backoffice-systeem dat is ontwikkeld kunnen de werknemers van het havenkantoor zelf de dienstregeling beheren. Acties op de dienstregeling worden real-time verwerkt op de schermen in de havens, in de app en op de website van Riveer. Ook kunnen er dienstregelingen aangemaakt worden voor feestdagen of evenementen.

In de havens van Gorinchem, Woudrichem, Sleeuwijk, Hardinxveld en Werkendam staan tv-schermen opgesteld waarop de actuele aankomst- en vertrektijden voor de veren inzichtelijk wordt gemaakt. Tevens worden de locaties van de veren live getoond op een kaart. Hierdoor is het voornamelijk voor de vele toeristen goed inzichtelijk welke veerdienst er genomen kan worden om bijvoorbeeld op Slot Loevestein of in Fort Vuren te komen.

Voor het DRIS is er intensief samengewerkt met een aantal partners. Zillig Elektrotechniek heeft de plaatsing van de behuizingen voor de schermen gerealiseerd. Tredion ICT & Telecom heeft de schermen en bijbehorende apparatuur geplaatst en Advanced Track & Trace leverde de gps-modules voor op de veerboten. 

Afbeelding

De toekomst

Wij zijn trots op deze oplossing, en trots op de manier waarop de vele partijen hierin hebben samengewerkt. Het is een unieke totaaloplossing waarin al veel interesse is getoond door diverse veerdiensten in binnen- en buitenland.

Je kunt de Riveer app downloaden via de stores: