App als belangrijkste touchpoint in omnichannel strategie: de Wildkamp app

Een app ontwikkelen tegen een bestaand e-commerce platform met de razendsnelle service die de klant van Wildkamp gewend is. Dat was de vraag vanuit Wildkamp. De nieuwe Wildkamp app is niet alleen op technisch vlak high level geworden. Ook zijn er flinke stappen gezet om de app aan te laten sluiten bij de ambitie van het bedrijf om volledig omnichannel partner te worden. Met een e-commerce app als resultaat.

Afbeelding

Dé technisch groothandel van Nederland

Hebben we het over Wildkamp, dan hebben we het over dé technisch groothandel van Nederland. Het bedrijf bouwde sinds 1972 een gigantisch assortiment op dat volledig vanuit het eigen distributiecentrum in Coevorden wordt gedistribueerd. De klandizie bestaat voor het grootste deel uit B2B klanten, en Wildkamp heeft de onbegrensde ambitie om altijd de beste service te bieden. Een klant moet vandaag een bestelling kunnen plaatsen, om de order morgen mee te nemen. Kortom: een groothandel die weet van wanten als het aankomt op logistiek.

Stap 1: Een pas op de plaats

Stap één was een pas op de plaats; een strategische en analytische fase om de vraag vanuit de business, de behoefte van de gebruiker en de technische kansen op elkaar af te stemmen. Een productvisie voor app kwam daaruit voort. Een visie die aansluit bij de torenhoge ambitie van Wildkamp om omnichannel partner te worden, en die tegelijkertijd concreet genoeg is om tot operatie over te gaan.

Afbeelding

Wildkamp altijd dichtbij

Met de nieuwe app is Wildkamp altijd dichtbij en kan de klant altijd en overal productinformatie inzien en makkelijk bestellen. Vanuit zijn broekzak, werkbus of magazijn. Ook kunnen klanten in de winkel met de speciale scanfeature producten scannen en persoonlijke prijzen en productinfo zien. En niet onbelangrijk: sneller afrekenen.

Bouwen op basis van bestaande architectuur

Het ontwikkelen van een app is vaak niet iets wat zomaar from scratch kan worden gedaan, want e-commerce platformen draaien op en met bestaande architectuur. Iets waar we ook bij Wildkamp rekening mee moesten houden.

Bij Wildkamp ging het om e-commerce platform Intershop. Enkele struggles die we tegenkwamen: prijzen die niet overeenkwamen, prijsregels die anders werkten in app dan op web, afwijkingen in prijzen, in aantallen, enzovoorts. Dit vereiste diverse technische handelingen en updates om de app volledig te laten aansluiten op de (mobiele) website. De gouden aanpak? Geduldig zijn, scherp blijven en vooral door blijven gaan.

Afbeelding

Knetterende samenwerking

Onze strategen, designers en developers ademen mobile, waarbij de eindgebruiker centraal staat. Maar niemand kent de eindgebruiker beter dan de klant. Zo trokken we in overeenstemming met Wildkamp de conclusie dat niet zozeer het product, dat vanuit onze theorie prominent aanwezig moest zijn, maar de eenheid waarin besteld kan worden een belangrijke plek verdient: het aantal bussen, kilo’s, meters. Kortom: soms mag de samenwerking even knetteren, maar dit leidt wel tot betere resultaten.

"In Move4Mobile hebben we een strategische partner gevonden die helpt, meedenkt en proactief bijdraagt aan onze digitale ambities.”

-Robin de Wilde, Strategy & Innovation Manager bij Wildkamp.

Afbeelding

Slim omgaan met onvoorziene zaken

Bij elk ontwikkelproces kunnen er onvoorziene factoren optreden die het proces complexer maken. Aan ons de uitdaging om hier op zo’n manier mee om te gaan dat deze uitpakken in het voordeel van de klant. In het geval van Wildkamp ging het om een verschil in snelheid tussen de test- en de live omgeving, wat zorgde voor vertraging. Door betere caching en diverse andere shortcuts zorgden we voor maximale snelheid, waardoor niet alleen de testomgeving, maar ook de live omgeving aanzienlijk sneller werd.

Dutch Interactive Awards

De jury van de Dutch Interactive Awards zegt het volgende over de case: ’Deze e-commerce-app geeft zakelijke klanten van Wildkamp toegang tot het volledige assortiment van meer dan 100.000 artikelen. Met de scanfunctie kunnen producten vanuit ‘de zaak’ gescand en besteld worden. In Wildkamp-vestigingen zorgt de scanfunctie voor sneller winkelen en afrekenen. De jury vond dit een zeer goede case die strak is uitgevoerd. Kort gezegd: alles klopt. Een enorme stap voor het bedrijf en een flinke boost voor het gebruikersgemak en de klanttevredenheid. Dit is echt een voorbeeld voor B2B-commerce-apps: een case volgens het boekje.'