ENGIE

Inzicht in energieverbruik leidt tot besparing

60.000 klanten gebruiken ondertussen de app van ENGIE. Deze app geeft klanten een helder en effectief inzicht in hun dagelijkse energieverbruik en biedt door de integratie van een virtuele assistent hulp via chat. Als mensen inzicht krijgen in hoe ze energie kunnen besparen, gáán ze ook besparen. Met die gedachte ontwikkelen en ontwerpen wij continu door aan deze app.

De vraag van ENGIE

Energieverspilling is schadelijk voor milieu én portemonnee. Daarom wilde ENGIE haar klanten op een makkelijke manier meer inzicht geven in hun energieverbruik en in de besparingen die ze kunnen realiseren. Slimme meters hebben het mogelijk gemaakt om van uur tot uur je energieverbruik in te zien. ENGIE wilde deze informatie via een app ook toegankelijk maken op de smartphone  van haar klanten, met daarnaast het doel de app ook als self service kanaal voor klanten te laten werken.
Foto

Continu met Move4Mobile

Met een vast team van ontwikkelaars en designers werken we al sinds 2016 (deels) op locatie bij ENGIE. Zo kunnen we heel slagvaardig en snel ontwikkelen en testen. Tot op de dag van vandaag wordt in sprints gewerkt aan de doorontwikkeling van de app.

De native apps voor Android en iOS zijn inmiddels door ruim 60.000 klanten van ENGIE gedownload. Een prachtig resultaat. In 2018 is enorm hard gewerkt om de app naar een hoger niveau te tillen. In deze update, versie 3.0, hebben we onder andere de navigatie van de app verbeterd. We zwaaiden het oude hamburgermenu uit en stapten over op een bottom navigation, een vaste knoppenbalk waarmee klanten altijd met één tik naar een van de hoofdpagina’s kunnen. Ook kan de app ondertussen worden gebruikt door klanten van andere energieleveranciers.

Afbeelding

DIY

Om klanten te helpen met zaken omtrent hun contract is de app op het gebied van selfservice sterk verbeterd. Zo laat de app zien of het verbruik nog klopt met het termijnbedrag. Loopt dit uit de pas, dan kan de klant dit via de app zelf aanpassen. En gaat de klant verhuizen of wijzigen zijn contactgegevens? Ook dit past de klant zelf eenvoudig aan in de app. Hartstikke handig!

Hi, Chatbot!

Met de introductie van versie 4.0 kwam ENGIE’s eigen virtuele assistent. Door de assistent een centrale plaats in de app te geven, kan deze vanaf elke pagina opgeroepen worden om zo contextuele informatie aan de gebruiker te bieden. De assistent biedt gebruikers toegang tot antwoorden op veelgestelde vragen, en geeft tips over energie en verbruik. De komende periode zal de chatbot verder worden doorontwikkeld en zullen de mogelijkheden verder worden uitgebreid.

De techniek achter de assistent wordt geleverd door CX Company. CX Company zorgt voor de structuur en logica achter dialogen tussen gebruiker en assistent. Move4Mobile heeft de native schil hiervoor ontworpen en gebouwd, dus hoe de assistent wordt getoond aan de gebruiker. Denk hierbij aan de stijl van de chatwolkjes, de animatie als de assistent aan het typen is en de invoer van tekst door de gebruiker.

Afbeelding

Design

Versie 4.0 was niet alleen een technische update, ook de look & feel van de app is aangepakt. De oorspronkelijke stijl van de app is doorvertaald en meer in lijn gebracht met de huisstijl van ENGIE. Met de introductie van nieuwe layouts, cellen, knoppen en andere componenten is het design schaalbaarder geworden zodat toekomstige uitbreiding makkelijker en sneller gaat. Daarnaast kijken we nauwlettend naar de richtlijnen van iOS en Android, zodat de stijl van ENGIE perfect samensmelt met de natuurlijke verwachting van de gebruiker.

Afbeelding

Het heden en de toekomst

De app wordt uiterst positief ontvangen en dat bevestigt de keus van ENGIE om deze service te bieden. Met Move4Mobile als strategische en technische partner kan ENGIE blijven werken aan een nóg betere app.

Je kunt de ENGIE app downloaden via de stores:

Mark Strolenberg

'De teamleden vanuit Move4Mobile zijn pragmatisch, kundig en meedenkend.'

'De tevredenheid van gebruikers en gebruiksintensiteit van de app is hoog. Samen met Move4Mobile voeren we continu optimalisaties door en er wordt pro-actief meegedacht als het gaat om de klantbeleving en aantrekkelijke nieuwe features die er voor zorgen dat gebruikers makkelijk stappen kunnen maken in het verduurzamen van hun huis of bedrijf.'

Mark Strolenberg
Manager Online - ENGIE