ENGIE

Geef klanten inzicht in hun energieverbruik en mogelijkheden om energie te besparen

Energieleverancier ENGIE streeft naar de ontwikkeling van duurzame energie en het terugdringen van energieverbruik. Daarbij zoekt ENGIE continu naar efficiëntere energie-oplossingen die het dagelijks leven veranderen. Als mensen inzicht krijgen in hun eigen energieverbruik en in mogelijkheden om op energie te besparen, gáán ze ook besparen. Met die gedachte vroeg ENGIE aan Move4Mobile een app te maken die hun klanten dit inzicht geeft. Move4Mobile bouwde de app, en zorgde ook voor de koppelingen met de diverse systemen van de energieleverancier uit Zwolle. Nu profiteren al ruim 30.000 klanten van ENGIE van de inzichten die deze app biedt.

De vraag van ENGIE

Energieverspilling is slecht voor het milieu én voor de portemonnee. Daarom wilde ENGIE hun klanten meer inzicht geven in hun energieverbruik en in de besparingen die ze konden realiseren. Door de slimme meters die aan een flinke opmars bezig zijn, wordt het mogelijk om van dag tot dag je energieverbruik te zien. ENGIE wilde deze informatie via een app ook toegankelijk maken op de telefoons van hun klanten, zodat ze hun energieverbruik zelfs in de gaten konden houden als ze niet thuis waren. Na het niet live kunnen brengen van een eerste versie vanwege technische complicaties werd een nieuwe partij gezocht om de bestaande software over te nemen en verder door te ontwikkelen. Na een zorgvuldig selectie traject werd uiteindelijk Move4Mobile als partner geselecteerd om dit moeilijk lopende project over te nemen. 

De oplossing van Move4Mobile

Het projectteam van Move4Mobile ging op locatie bij ENGIE werken, zodat ons team versmolt met het webteam van ENGIE. Zo konden we heel efficiënt ontwikkelen: slagvaardig en snel. Op die manier wisten we samen de mooiste functionaliteiten te implementeren.
 
Wij namen de code van de voorgaande leverancier goed onder de loep en voerden een aantal veranderingen in de architectuur door om een goed functionerende oplossing neer te zetten. Samen met ENGIE maakten we een verfijnd design waarbij we de kracht van een native oplossing optimaal benut hebben.
 
Daarna hebben we nieuwe features aan de app toegevoegd, zoals de mogelijkheid om jezelf met andere huishoudens te vergelijken, inzicht te krijgen in het verbruik in voorgaande jaren, het termijnbedrag in te zien en te wijzigen en inzicht te krijgen in de invloed van temperatuur op het energieverbruik.
 
De app is uiteindelijk de perfecte oplossing geworden om zowel klanten met slimme meters als klanten die nog een traditionele meter in huis hebben inzicht te geven in hun energieverbruik en besparingspotentieel. 

Het resultaat

ENGIE liep tegen behoorlijke uitdagingen aan in het ontwikkeltraject en zocht een nieuwe partner om het project vlot te trekken. Wij zijn blij dat zij ons selecteerden om die taak op ons te nemen. We creëerden een team waar ENGIE op kon vertrouwen, realiseerden een stabiele oplossing en stemden een onderhoudscontract af dat precies past bij de wensen van ENGIE en ons in staat stelt snel te reageren op onverwachte situaties.
 
De native apps voor Android en iOS die we maakten zijn inmiddels door ruim 30.000 klanten van ENGIE gedownload. Een prachtig resultaat. Al die gebruikers zien nu in interactieve grafieken precies hoe het staat met hun verbruik en de kosten die daaraan verbonden zijn. De app maakt dit per jaar, maand en dag zichtbaar. Klanten met een slimme meter kunnen zelfs het verbruik per uur zien. Ook laat de app zien of het verbruik nog klopt met het termijnbedrag dat de klant betaalt. Zo niet, dan kan de klant dit via de app zelf aanpassen, zodat hij niet voor onaangename verrassingen komt te staan. En gaat de klant verhuizen of wijzigen zijn contactgegevens? Dan kan hij dat zelf aanpassen via de app. Hartstikke handig!
Foto
Afbeelding

Highlights van het ENGIE project

Een bestaand project overnemen brengt andere uitdagingen met zich mee dan wanneer je een project vanaf de eerste schets start. Dat maakte dit project ook bijzonder. Zo geeft app developer Pepijn aan: “Het vervangen van de oude code en het aandragen van betere oplossingen vond ik het leukst aan dit project. Ook waren er elementen in de app gepland waar geen standaardoplossing voor beschikbaar was. Omdat we met native apps werkten konden we daar ‘custom views’ voor maken, zoals bijvoorbeeld de circle-view op het dashboard.”

Wat ook bijzonder was aan het ENGIE project, was dat Move4Mobile twee dagen per week op locatie bij ENGIE werkte. Zo maakten we echt deel uit van het ENGIE team, waardoor we snel konden schakelen en de samenwerking steeds beter werd. Dankzij de intensieve samenwerking met ENGIE’s product owner konden we het concept steeds scherp houden en tilden we de plannen van ENGIE steeds naar een hoger niveau. 

Toekomstplannen

De app werd uiterst succesvol ontvangen en dat bevestigt de keus van ENGIE om deze service te bieden. En de ambities van ENGIE reiken nog veel verder. Er zijn volop plannen voor nieuwe features in de app. Op dit moment worden de systemen van ENGIE klaargemaakt om meer features en meer gebruikers te ondersteunen. Bovendien wil ENGIE de app in de toekomst ook beschikbaar maken voor mensen die geen ENGIE-klant zijn. Plannen genoeg dus! 

Je kunt de ENGIE app downloaden via de stores:

Mark Strolenberg

'De teamleden vanuit Move4Mobile zijn pragmatisch, kundig en meedenkend.'

'In de ontwerp- en ontwikkelfase was vaak een half woord genoeg! Dit werkt efficiënt, zorgt voor kwaliteit in de app en geeft het team na elke sprint enorm veel positieve energie. Er zijn volop plannen voor nieuwe features in de app die we samen met Move4Mobile realiseren.'

Mark Strolenberg
Manager Online - ENGIE